Saturday, Jul. 4, 2020

Prognostički model ECMWF doživio značajna poboljšanja

Autor:

|

13.03.2016

|

Kategorije:

Prognostički model ECMWF doživio značajna poboljšanja

Prognostički model ECMWF odnedavno ima sjajnu novost zbog kojega se povećao stupanj ostvarivosti njegovih prognoza, te je produljeno razdoblje prognoziranja. Radi se o povećanju rezolucije modela na dosad rekordnu rezoluciju. Novi grid na kojem se model izvodi sada radi na čak 904 milijuna prognostičkih točaka, tri puta više nego do sada. Zajedno s ostalim novostima vezanih uz službeno najtočniji globalni prognostički model, izvjesno je da će sada prognoze vremena za Europu biti još detaljnije i točnije. Rezultat svega je i preciznije prognoziranje pola dana u budućnost dalje nego do sada.

Horizontalna rezolucija modela sada je poboljšana sa 16 na 9 kilometara. Ensebmle prognoza sada koristi rezoluciju od 18 kilometara za prognoziranje do 15 dana unaprijed, a 36 kilometara za dalje razdoblje. Vertikalna rezolucija grida modela ostala je nepromijenjena.

Asimilacija izmjerenih meteoroloških podataka u prognostički model također je unaprijeđena. To omogućuje bolju procjenu trenutnog stanja atmosfere potrebnu za pokretanje prognoze.

Važnost prognoze

Florence Rabier, ravnateljica ECMWF-a, rekla je da su poboljšanja preciznosti i dometa modela predstavljaju “veliki korak naprijed”:

– Utjecaj vremena i njegovih potencijalnih ekstrema među ključnim su izazovima nadležnih hitnih službi, političara i gospodarstva. To nacionalne meteorološke službe stavlja u društveni fokus.

Veća preciznost i raspon

Novosti u prognostičkom modelu poboljšavaju točnost prognoze 2 do 3 posto po mnogim parametrima. To znači da se dosadašnja razina točnosti ostvarivosti modela miče nekoliko sati unaprijed, a u nekim slučajevima čak do pola dana unaprijed.

Poboljšana rezolucija dovela je do boljeg prepoznavanja linije obalne i orografije od strane modela, što znači i lokalno točniju prognozu. To se osobito manifestira u poboljšanju točnosti prognoze temperature zraka (2 metra iznad tla) na obalnim područjima na kojima postoji velika reljefna raznolikost. Strukturalni prikaz tropskih sustava također je poboljšan s bolje definiranim okom i oborinskim zonama. Intenzitet tropskih sustava poboljšan je u ensemble prognozama.

Neka se poboljšanja modela tiču veće asimilacije izmjerenih podataka u sustav. Primjerice, mikrovalni podaci se koriste za zahtjevnije lokacije poput planinskih područja i površina pokrivenih snijegom, a poboljšana su satelitska mjerenja vjetra u umjerenim geografskim širinama. Nove mrežne točke sada su drugačije raspoređene, da bi ih se ujednačenije raspodijelilo po Zemljinoj površini, a sve u cilju smanjenja računalne obrade.

Krajnji korisnici ove promjene trebali bi primijetiti u kratkom vremenu.

 

12-satne ensemble prognoze temperature zraka na 2 metra iznad tla za obalni dio Norveške: Prognoze su koristile dosadašnju prognostičku veriju (41r1 – lijevo) i novu verziju modela (41r2 – desno). Točke predstavljaju izmjerene temperature. Primjetno je poboljšanje točnosti prognoze kod nove verzije modela.

Akumulirana 24-satna količina oborina za 15. sronja 2015 za “Rog Afrike” u blizini jezera Tana. Prognoze su zasnovane na staroj verziji modela (41r1 – lijevo) i novoj (41r2 – desno). Crvene točke, koje se mogu primjetiti u staroj verziji modela, greške su koje se nisu ponovile u novoj.

Graf prikazuje prosječu grešku modela u prognoziranju brzine vjetra (m/s) na 10 metara iznad tla iznad Europe (12z izlazi) za razdoblje od 10. kolovoza 2015. do 25. veljače 2016. Plava linija predstavlja greške po prethodnoj verziji modela, a crvena po novoj. Vidljivo je točnost nove verzije modela konstantno bolja od prethodne, a razina točnosti starog modela u novom je produljena je za 12 ili više sati unaprijed.

Graf prikazuje prosječu grešku modela u prognoziranju temperature zraka na 2 metra iznad tla iznad Europe (12z izlazi) za razdoblje od 10. kolovoza 2015. do 25. veljače 2016. Plava linija predstavlja greške po prethodnoj verziji modela, a crvena po novoj. Vidljivo je točnost nove verzije modela konstantno bolja od prethodne, a razina točnosti starog modela u novom je produljena je za 12 ili više sati unaprijed.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić