Sunday, Jul. 12, 2020

Prvi dan lipnja: Početak novih sezona…

Autor:

|

01.06.2017

|

Kategorije:

Prvi dan lipnja: Početak novih sezona…

 

Prvi dan lipnja označava i službeni početak nekoliko sezonskih,  meteoroloških odnosno klimatoloških  razdoblja.

Prvog dana lipnja na sjevernoj Zemljinoj polutki počinje  klimatološko ljeto (klimatološka  zima na južnoj polutki). Naime, meteorolozi u ljetne mjesece ubrajaju lipanj, srpanj i kolovoz. Astronomsko (kalendarsko) ljeto ove godine započinje 21. lipnja u 6 sati i 34 minute, na  dan ljetnog  solsticija,

Prvi dan lipnja je i dan tzv. službenog početka sezone uragana na Atlantiku, koja  traje do 30. studenog. U tim datumima ipak nema ničega „magičnoga“. To je razdoblje odabrano zato jer su tropske oluje i uragani na Atlantiku   u razdoblju od prosinca do kraja svibnja vrlo rijetka pojava.  Od danas pa sve do 30. studenog američki Državni centar za uragane će četiri puta dnevno objavljivati prognoze formiranja tropskih oluja i uragana za pet dana unaprijed. Današnja prognoza ne očekuje tropsku aktivnost na Atlantiku u prvih pet dana lipnja.

Od ove godine Državni centar za uragane će izdavati obavijesti i upozorenja za područja nestabilnog vremena koja nisu još postala  organizirani tropski sistem (depresija, oluja ili uragan), ali je izvjesno da bi u slijedećih 48 sati mogli značajnije djelovati na vrijeme na kopnu ili kao tropska oluja ili uragan.

Ove je godine na Atlantiku već formirana jedna tropska oluja i to u mjesecu travnju. Ta oluja nazvana Arlene je tek druga poznata  tropska oluja formirana u mjesecu travnju na Atlantiku.  A u 2016. godini čak su dva tropska sistema na Atlantiku bila formirana prije službenog starta sezone (uragan Alex u siječnju i tropska oluja Bonnie krajem svibnja).

I u lipnju se oluje i uragani  ne formiraju često. Prosječno se svake treće godine u lipnju na Atlantiku formira jedan tropski sustav. Prosječan datum formiranja prve imenovane oluje je tek krajem prve dekade srpnja. Prava sezona uragana u prosječnoj godini počinje sredinom i prema kraju kolovoza, vrhunac je prema sredini rujna, pa sve do sredine listopada.

Najnovije sezonske  prognoze, objavljene krajem svibnja i na današnji dan  govore da će Atlantik ove godine biti iznad prosječno   aktivan.  Prosječna sezona donese 12 imenovanih tropskih oluja od kojih 6 postanu uragani, a 3 budu tzv. veliki  uragani kategorije 3, 4 ili 5.

Lista od 21 imena za tropske oluje (uragane) na sjevernom Atlantiku za 2017. godinu

  

Početak  lipnja označava i početak sezone  jugozapadnog ljetnog monsuna koji indijskom potkontinentu u ljetnim mjesecima donese glavninu godišnje količine kiše.

Indijski meteorološki zavod danas je objavio da je ljetni monsun zahvatio južnu indijsku državu Kerala prije dva dana, 30. svibnja. Proširio se i na sjeveroistok Indije.

Službeno se početak monsunske sezone objavljuje za jugozapadnu indijsku državu Kerala. Jedan od glavnih uvjeta koji mora biti ispunjen da bi se „proglasio“ početak sezone monsuna je sljedeći: dva dana zaredom mora pasti kiša u količini od najmanje 2.5 mm na najmanje 60% od 14 službenim meteoroloških postaja u toj indijskoj državi. U prosječnoj se godini taj uvjet ispuni prvog dana lipnja.  Ukoliko kiše budu napredovale po uobičajenom scenariju, do polovice srpnja će se proširiti na cijelu Indiju.

Prije Indije monsunske kiše su zahvatile i Sri Lanku. Krajem svibnja su u poplavama i odronima nakon obilnih kiša na Sri Lanki poginule najmanje 203 osobe.  Potom je taj sustav, nad Bengalskim zaljevom postao tropski ciklon nazvan Mora, te je 28. svibnja (kao uragan prve kategorije) direktno pogodio Bangladeš.  Poginulo je 6 osoba. Još se 71 osoba vodi kao nestala na 6 ribarskih brodova ispred obala Bangladeša.  Na zapadu Mynamara, Bangladešu i Indiji je pola milijuna ljudi napustilo domove zbog obilnih kiša koje je donio ciklon Mora.

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned