Wednesday, Jun. 3, 2020

Prvi put meteorološka postaja online u Strožancu – Podstrani!

Autor:

|

19.12.2015

|

Kategorije:

Prvi put meteorološka postaja online u Strožancu – Podstrani!

Automatska meteorološka postaja puštena je u rad u četvrtak navečer u Podstrani, točnije u Strožancu. Tako je ovo područje na južnim padinama Peruna prvi put u svojoj povijesti otpočelo kontinuirana i sustavna meteorološka mjerenja.
Odlična je vijest da će se meteorološki podaci s ove postaje u realnom vremenu, putem interneta, slati u čitav svijet. Temperatura, vlažnst i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, količina oborina, arhiva meteo podataka kao i statistička obrada od sada su dostupni svima, potpuno besplatno.

U projektu postavljanja meteorološke postaje sudjelovala je udruga Crometeo. Tako se Strožanac (Podstrana) našao u mreži meteoroloških postaja Pljusak.com, a podacima direktno možete pristupiti na ovom LINKU.

Postaja je postavljena na krovištu osnovne škole Strožanac, a ravnateljica Žana Prižmić nije krila odušveljenje:

– Meteo postaja koristi će školi i njenim đacima, ali isto tako i našoj Turističkoj zajednici koja će te podatke putem web stranica poslati u svijet. Naravno, podatke će moći koristiti svi stanovnici Podstrane i bilo tko tko to poželi. Ovim putem osobito zahvaljujem općini Podstrana na čelu s gospodinom Mladenom Bartulovićem, jer su upravo oni školi donirali meteorološku postaju. Cijeli projekt pokrenuo je naš nastavnik Toma Šošić u sklopu GLOBE projekta.

Posebnost lokacije

Toma Šošić, nastavnik geografije, već neko vrijeme s učenicima provodi izvannastavnu aktivnost meteorologije.

– Postavljanje meteorološke postaje sigurno će doprinijeti popularizaciji meteorologije u ovom kraju. Meteorologiju već imamo zastupljenu u Globe grupi koju čini deset učenika iz 5. i 6. razreda naše škole. S radom smo počeli u veljači ove godine, a planiramo se prijaviti na međužupanijsko natjecanje u ožujku 2016. godine.

Što se tiče novopostavljene meteo postaje, nema sumnje da ćemo koristiti neke podatke s nje, izrađivati grafove, a povezat ćemo je i s informatikom, gdje ćemo raditi klimatološke tablice u excelu.

Već prva 24 sata od kada su podaci s ove meteorološke postaje online pokazalo se koliko je ova lokacija zanimljiva. Iako je lokacija udaljena svega nekoliko desetaka metara od mora, znatno je hladnija od obalnog područja u noćnim satima. Tamo je jutros izmjereno 2,8°C, dok je u obližnjem Stobreču minimalna temperatura bila 5°C, a u Splitu 7 Celzijevih stupnjeva.
Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić