Saturday, Jul. 4, 2020

Puno sunca i vrućine, ali i lokalno nevrijeme!

Autor:

|

08.06.2015

|

Kategorije:

Puno sunca i vrućine, ali i lokalno nevrijeme!

Iza nas je prvi lipanjski tjedan koji je donio prave ljetne vrućine. Vrhunac prvog vala vrućina dogodio se u petak, kada su mjestimice najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji dosegnule, ponegdje i malo prešle vrlo vrućih 35°C. Vrući i pretežno sunčani dani bez značajnijeg vjetra pogodovali su grijanju mora. Primjerice, u nedjelju je temperatura mora u Splitu i Dubrovniku prvi put ove godine dosegnula 24°C, a to su vrijednosti koje su više od prosjeka za ovaj dio godine. Aktualni prognostički materijali sugeriraju da će se ljetno vrijeme nastaviti i u novome tjednu. Iako će povremeno biti lokalnih grmljavinskih nestabilnosti, prave promjene vremena o obilnijim oborinama nema na vidiku. Naprotiv, i dalje će dominirati sunčano i vrlo toplo vrijeme, prema kraju tjedna ponovno će se vratiti i vrućine. Veća mogućnost za grmljavinske pljuskove, čak i jače nevrijeme, postojat će u unutrašnjosti zemlje, osobito u utorak i srijedu poslijepodne. Opširnije u nastavku.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano. U drugom dijelu dana u Dalmaciji će ponegdje biti prolazno jačeg razvoja naoblake, kada su mogući kiša ili pljuskova s grmljavinom. Njiva mogućnost najveća je u Zagori. U noći na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, u Dalmaciji tiho ili slab vjetar promjenjiva smjera. Danju većinom slab vjetar s juga i jugozapada. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju većinom od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Poslijepodne i navečer, uz lokalno jači razvoj naoblake, bit će kiše ili pljuskova s grmljavinom. U noći tihi ili će puhati slab burin, danju većinom slab maestral. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju većinom od 14 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 32°C.

Srijeda će biti pretežno ili djelomično sunčana, ali će osobito u drugom dijelu dana doći do lokalno jačeg razvoja naoblake s kojim će osobito u zaobalju biti prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom. U noći tiho ili slaba bura, danju će puhati većinom slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju većinom od 14 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 32°C.

Pretežno sunčano vrijeme očekuje nas u četvrtak. Popodne će većinom u zaobalju, i samo ponegdje uz obalu, biti prolazno jačeg razvoja naoblake praćenog pljuskovima i grmljavinom. U noći tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na srijedu.

U petak će prevladavati sunčano. U zaobalju će popodnevni pljuskovi biti znatno rjeđi nego prethodnih dana ili će izostati. Kasno navečer na sjevernom Jadranu može ponegdje biti slabe kiše. U noći tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral, navečer na moru sjevernog Jadrana slabo do umjereno jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

Subota donosi djelomično sunčano i većinom suho vrijeme. Povremeno više oblaka na sjevernom Jadranu uz mogućnost za malo kiše ili slab pljusak. Puhat će slabo do umjereno jugo. Bit će vrlo toplo, vruće i sparno s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 33°C.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U Dalmaciji uglavnom suho, malo kiše ili pljuskova bit će ponegdje na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Danju vruće i sparno.

KOPNO:

U ponedjeljak većinom sunčano i vruće, ali će nas ipak malo ventilirati sjeveroistočni i istočni vjetar. Zbog tog povjetarca temperatura zraka će biti ranoljetna, ali ipak ne puno preko 30 Celzijevih stupnjeva. Dakle, sunčano i ljetno, ali ugodno i izdrživo. Čuvajte se vrućine i uzimajte dovoljno tekućine. Trebalo bi smanjiti boravak na izravnom suncu, osobito između 10 i 17 sati kad je UV indeks najviši. Kasnije prema večeri postojat će mala mogućnost za lokalni grmljavinski pljusak, osobito uz mađarsku granicu.

 U utorak djelomično sunčano, sparno, ali i nestabilno. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a mjestimice može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u popodnevnim satima. Važno je naglasiti da kiše neće biti u svim mjestima, dakle, ovo nije neka široko rasprostranjena kiša nego lokalni pljuskovi. Tamo gdje udari pljusak može biti i nevremena. Malo će osvježiti, ali će temperatura zraka i dalje biti iznad 25 Celzijevih stupnjeva, možda i do 30°C.

Sredinu tjedna obilježit će nestabilni dani, ali ipak uz dulja sunčana razdoblja i dosta topline. Ponegdje su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom ili kratkotrajna kiša, ali to neće biti ni obilno ni dugotrajno. Vjerojatnost za to je veća u popodnevnim satima tijekom srijede, dok bi u četvrtak tih pljuskova moglo biti znatno manje. Temperatura zraka će biti prava ljetna – jutarnje vrijednosti većinom od 14 do 19°C, a najviše dnevne blizu 30 Celzijevih stupnjeva.

 U petak se čini stabilnije uz više sunca i opet malo toplije. Zapuhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar pa će biti sparno i uz malo lošiju bioprognozu.

Što se tiče vikenda vrijeme bi trebalo biti većinom sunčano i vruće, ali se i dalje ne može potpuno isključiti mogućnost za lokalni pljusak, osobito potkraj nedjelje. Temperatura zraka bit će oko 30 Celzijevih stupnjeva, možda i nekoliko stupnjeva viša.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov