Tuesday, Jul. 7, 2020

“Quattro aprilanti, quaranta duranti”: Stižu nam pljuskovi i manji pad temperature zraka

Autor:

|

04.04.2017

|

Kategorije:

“Quattro aprilanti, quaranta duranti”: Stižu nam pljuskovi i manji pad temperature zraka

Naši prekomorski susjedi imaju pučku meteorološku izreku “Quattro aprilanti, quarantaduranti“, odnosno, kakvo vrijeme vlada prva četiri dana mjeseca travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana. Postoji i druga verzija tumačenja ove pučke meteorološke izreke, a to je da sa današnjim danom završava četverodnevno razdoblje koje bi trebalo biti naznaka o tome kakve nas vremenske prilike dominantno čekaju sljedećih četrdeset dana.

Znanstvenih osnova za ovu pučku meteorološku poslovicu nema, a nakon prva tri dana ovogodišnjeg travnja, koji su bili stabilni, danas će se vrijeme djelomično promijeniti.

Nakon izrazito toplog ožujka, toplo i stabilno vrijeme nastavilo se prvih dana travnja. I jučerašnji dan donio je dosta sunca uz natprosječnu toplinu, no nastavak današnjeg dana donosi početak samo prolaznog nestabilnijeg razdoblja.

JADRAN:

Danas će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Već ujutro više oblaka bit će na jugu Dalmacije, gdje su mogući lokalni pljuskovi, a drugdje suho i djelomično sunčano. Sredinom dana, a osobito poslijepodne doći će do lokalno jakog razvoja oblaka uz prolaznu kišu, pljuskove i grmljavinu. Oborine će biti vrlo neravnomjerno raspoređene. Noću tiho, podno Velebita do umjerena bura. Danju će puhati većinom slab jugozapadnjak, a za vrijeme neverina prolazno pojačan vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje u Zagori do 24°C na sjevernom Jadranu.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom srijede. Iako će na nekim područjima oborine izostati, lokalno će biti kiše i grmljavinskih pljuskova, osobito popodne u Dalmaciji. Noću većinom tiho, danju će zapuhati slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji na moru popodne može biti umjeren. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C, na sjevernom Jadranu i malo više.

Četvrtak će biti djelomično sunčan uz umjeren razvoj popodnevne naoblake i u većini krajeva suh. Samo iznimno popodne će lokalno biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću će zapuhati slaba bura koje će danju jačati na umjereno do pojačanu, podno Velebita i na jaku s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 15 do 20°C.

Kraj tjedna donosi potpunu stabilizaciju vremenskih prilika.

U petak pretežno vedro. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutro hladnije, u Zagori je moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

Subota donosi vedro vrijeme. Noću i ujutro slaba bura, rijetko gdje umjerena. Danju će puhati slab vjetar s jugozapada i zapada, na moru popodne umjeren sjeverozapadnjak. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22°C.

Vedro će biti i tijekom nedjelje. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 18 do 23°C.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak djelomično sunčano uz više oblaka od jutra u Slavoniji. Tijekom dana će i u drugim krajevima doći do porasta naoblake, mjestimice uz malo kiše ili kratkotrajan pljusak koji može biti praćen i grmljavinom. Najveća vjerojatnost za kišu i pljuskove je navečer i sljedeće noći, osobito u središnjim krajevima. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova uz najvišu dnevnu temperaturu između 16 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Sredinom tjedna bit će još malo svježije uz kombinaciju oblaka i sunca. Čini se da bi moglo biti i povremenih oborina, ali i dalje to baš nije neka obilna kiša nego više kao neki kraći naleti ili lokalni proljetni pljuskovi, možda praćeni i grmljavinom. Sve što padne dobro će doći da natopi zemlju, a kišu će pozdraviti i alergičari jer će uz kišne kapi problemi s alergijama popustiti. Bit će friško uz povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, ali u okviru prosjeka za početak mjeseca travnja. Noćna temperatura od 5 do 11, a najviša dnevna između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Petak nam donosi nastavak proljetnog vremena. Bit će djelomično sunčano uz više suhog vremena, ali još uvijek je ponegdje moguć kraći proljetni pljusak ili malo kišice. Jutarnja temperatura bit će između 0 i 6 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna mogla bi narasti do 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad.

U subotu većinom suho, djelomično sunčano i malo toplije. Temperatura će ujutro biti relativno niska pa po nekim kotlinama može biti vrlo slabog mraza, a dnevna se očekuje oko ili malo iznad 15 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike će se popraviti.

Nedjelja bi trebala biti još malo toplija, većinom suha i djelomično sunčana. U ponedjeljak vjerojatno dosta sunca i topline, a samo mali broj naših izračuna pokazuje mogućnost za kraći pljusak. Proljeće…

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov