Tuesday, Jul. 14, 2020

Queensland na udaru tropskog ciklona Debbie

Autor:

|

27.03.2017

|

Kategorije:

Queensland na udaru  tropskog  ciklona Debbie

Australska država Queensland se nalazi na putu snažnog tropskog ciklona nazvanog Debbi. U prvim satima utorka 28. ožujka (po lokalnom vremenu) centar ciklona se nalazi ispred sjeveroistočnih obala Australije, oko 95 kilometara sjeveroistočno od grada Bowena.  Debbi je snažan tropski ciklon (ekvivalent uragana na Atlantiku) treće kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 185 km/h. Prema australskoj ljestvici jakosti tropskih ciklona Debbi je ciklon četvrte kategorije jakosti s prosječnim vjetrovima (na bazi 10 minuta) od 175 km/h, s udarima do 260 km/h. Prije ulaska na kopno ovako snažni vjetrovi koji pušu u najjačem dijelu ciklona zahvatili su manje otoke ispred obale.

Neposredno pred ulazak na kopno ciklon je usporio svoje kretanje, što znači da će područje udara biti duže izloženo orkanskim vjetrovima, obilnim oborinama i poplavama.  Lokalno se očekuje i do 500 litara kiše. Ulazak na kopno se očekuje u utorak sredinom dana između gradova Townsville i Mackay.

Debbie je prvi tropski ciklon uraganske snage koji pogađa Queensland u zadnje dvije godine. Sezona tropskih ciklona na Južnoj polutko traje od početka studenog do kraja travnja.  Aktualna sezona je dosad bila vrlo mirna bez jačih tropskih sistema. U siječnju je na Južnoj polutki (južni dio Indijskog oceana i jugozapadni dio Tihog oceana) postavljen rekord  u najdužem nizu dana (280)  bez ijednog tropskog sistema uraganske snage (prosječni vjetrovi od najmanje 119 km/h)

Satelitska snimka tropskog ciklona Debbie ispred sjeveroistočnih obala Australije

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned