Thursday, Jul. 2, 2020

Rana zima: Snijeg na jugozapadu Kanade

Autor:

|

10.09.2014

|

Kategorije:

Rana zima: Snijeg na jugozapadu Kanade

U nedjelju je na jugozapadu Kanade još vladalo pravo ljeto.  Tako je u Calgaryu je izmjerena temperatura od 25.6°C.  Potom je stigla zima pa je večik dio pokrajine Alberta  početkom tjedna osvanuo pod snježnim pokrivačem.  Službeno je u zračnoj  luci  Calgary u ponedjeljak palo  11,4 cm snijega sjeverozapadnim dijelovima tog milijunskog grada je palo i do 20 cm snijega.  U dva dana je ukupno palo 13.1 cm snijega.   Toliko snijega u Calgaryu prosječno padne u rujnu i listopadu zajedno. Snijeg  na temperaturi od 0°C pada i u srijedu ujutro.

Pod teretom teškog mokrog snijega srušena su mnoga drveća i dalekovodi te je u srijedu ujutro 30 tisuća stanovnika bez struje. U 24 sata od ponedjeljka na utorak je registrirano preko 900 srušenih drveća širom grada.

Aktualna snježna epizoda je  četvrti najraniji  snijeg u sezoni  u povijesti Calgaryja. Ranije još snijeg je pao samo 1972. godine (6. rujna – 10 cm), 1921. godine (8. rujna – 11.7 cm), te 1900. godine (25. i 26. kolovoza – 10 cm u dva dana). Interesantno da je na području Calgaryja  snijeg pao  i 23. srpnja 1923. kada je bilo izmjereno 0,3 cm snijega.

U prosjeku tijekom rujna mjerljiv snijeg padne u Calgaryu u jednom do dva dana. Prosječno  se dogodi da u jednom  rujanskom danu u tri godine padne više od 5 cm snijega.

Ipak, rana zima neće dugo potrajati.  Već od četvrtka se očekuje prestanak snijega i brzi porast temperature na 10°C.   Temperature će i dalje rasti pa se za slijedeći ponedjeljak, 15. rujna prognozira i 24°C.

Snijeg se tijekom srijede očekuje i u susjednim, sjevernim dijelovima SAD-a. Hladna fronta će u danima koji slijede velikom dijelu SAD-a donijeti osjetno zahlađenje uz prvi mraz.  Hladnoća će se spustiti sve do sjevera Teksasa. U mnogim se krajevima očekuju i za doba godine rekordno niske temperature.

Foto: accuweather.com

 

Calgary:  iz ljeta u zimu: pogled na grad prije (ponedjeljak)  i poslije snijega (utorak)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned