Thursday, Jul. 2, 2020

Raskid nakon gotovo stoljeća suradnje: BBC “otkantao” državni Met Office

Autor:

|

23.08.2015

|

Kategorije:

Raskid nakon gotovo stoljeća suradnje: BBC “otkantao” državni Met Office

Britanski državni meteorološki zavod (UK Met Office), nakon gotovo cijelog stoljeća, izgubio je ugovor za pružanje meteorloških usluga BBC-ju.

Meteorološka služba izrazila je razočarenje BBC-jevom odlukom o raskidu ugovora koji je bio na snazi od 14. studenog 1922. godine, kada je emitirana prva Met Office vremenska prognoza na valovima radija BBC.

BBC je pojasnio odluku legitimnom potrebom da pravo na ugovor ponudi tržištu, tako da se dobiju najbolji raspoloživi proizvod za svoje slušatelje i gledatelje.

Steve Noyes iz britanskog Met Officea rekao je:

– Nitko ne poznaje vremenske prilike u Britaniji bolje od nas. U gotovo stoljetnoj suradnji s BBC-jem stvorili smo revoluciju u vremenskoj prognozi i prijenosu informacija, a naše su prognoze postale sastavni dio britanske svakodnevice. Ovo je razočaravajuća vijest, no i dalje ćemo nastaviti suradnju s BBC-jem na način da naši savjeti i preporuke i dalje budu implementirani u BBC-jeve emisije. Po točnosti vremenske prognoze prvi smo u  svijetu, ljudi vjeruju našim prognozama i upozorenjima.

Očekuje se da će novi pružatelj usluga početi s radom sljedeće godine. U uži krug za dobivanje posla, odnosno godišnjeg ugovora vrijednog 32,5 milijuna funti, ušle su firme iz Nizozemske i Novog Zelanda.

Javnost je u Velikoj Britaniji podijeljena oko ove odluke. S jedne strane, razumiju potrebu BBC-ja da sreže troškove, s druge strane prognoza je toliko bitan segment života u Britaniji da će se pomno pratiti način rada i točnost novog pružatelja usluga, pogotovo bude li izabran netko iz inozemstva.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić