Thursday, Jul. 9, 2020

“Red sprites”: Prvi put sa splitskog područja snimljen ovaj prirodni fenomen (FOTO)

Autor:

|

10.03.2016

|

Kategorije:

“Red sprites”: Prvi put sa splitskog područja snimljen ovaj prirodni fenomen (FOTO)

O neverinima, a povremeno i jačim grmljavinskim nevremenima, koji su se zadnjih dana i noći javljali većinom nad Jadranom, pisali smo detaljno. U noći sa utorka na srijedu sustav jakih grmljavinskih oblaka razvijao se nad otvorenim morem sjevernog, potom i dijela srednjeg Jadrana. Kako je glavninu grmljavinskih pljuskova, tuče, a vjerojatno i barem pokoju pijavicu donijelo daleko od naseljenog područja, nevrijeme je prošlo slabo zapaženo. Ipak, jedan ga je detalj učinio jako zanimljivim!

Jeste li znali da grmljavinski oblaci (kumulonimbusi), osim uobičajenih svjetlosno-zvučnih efekata, mogu proizvoditi i pojedine fantastične svjetlosne efekte koje zapravo nisu ni munje, a ni gromovi?

Da, upravo je tako. Neke od tih pojava, prevedene na naš jezik, imaju vrlo čudna i neobična imena. Ove zanimljive pojave se, vjerovali ili ne, nazivaju  se “blue jets” i “red sprites”, a u slobodnom prijevodu možemo ih nazvati vatrenjacima i vilenjacima . Samo nazivlje pokazuje da se radi o nečemu rijetkom, a možda i tajanstvenom. Bez obzira koliko su te pojave čudne po samom nazivu, još su više čudne i zanimljive po svojoj manifestaciji i procesu nastanka. Ove svjetlosne pojave, koje se mogu susresti kod snažno razvijenih grmljavinskih oblaka, svakako izazivaju divljenje, ali ih je i vrlo teško zapaziti, zabilježiti ili snimiti. Razlog tome je njihova pojava koja izuzetno kratko traje i može se jedino dokumentirati osjetljivim fotoaparatima.

Javljaju se na visinama od oko 70 kilometara

Upravo takvu, sofisticiranu, kameru ima Astronomski centar Salona koja je postavljena u Arbaniji na Čiovu. Ova kamera samo je dio šireg projekta Hrvatske meteorske mreže.

Josip Belas iz Astronomskog centra Salona snimio nam je zadivljujuće snimke na kojima se mogu vidjeti “red sprites”, “blue jets”, ili su vidljivi u kombinaciji. “Blue jets” javljaju se na visinama od 20 do 40 kilometara iznad površine zemlje, a kako olujni kumulonimbusi prosječno rastu desetak kilometara u visinu, ova pojava javlja se 10 do 30 kilometara iznad vrhova olujnih oblaka. “Red sprites” javljaju se znatno više, na oko 70 kilometara iznad površine.

Snimke ovih fascinantnih, a u znanosti još nedovoljno istraženih i objašnjenih pojava, nastale su između ponoći i 3 sata ujutro. Tada se jezgra olujnog oblaka nalazila nad otvorenim morem, u okolici otoka Suska, što znači da je nevrijeme od mjesta snimanja bilo udaljeno 200 kilometara. Upravo zbog činjenice da se “red sprites” javljaju na visini od oko 70 kilometara, moguće ih je snimiti čak ako je i olujni oblak udaljen do 3000 kilometara od mjesta snimanja.

U priloženoj foto galeriji pogledajte prve poznate nam snimke ovih prirodnih fenomena zabilježene sa šireg splitskog područja.

Satelitske snimke na kojima se vidi sustav olujnih oblaka koji je producirao brojne “red spritese” (WetterOnline / Eumetsat)

Foto: Josip Belas / Astronomsko društvo Salona
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?

O Autoru

Rade Popadić