Thursday, Jul. 9, 2020

Rekordan rani start sezone tajfuna

Autor:

|

30.03.2015

|

Kategorije:

Rekordan rani start sezone tajfuna

Iako sezona tajfuna na zapadnom Pacifiku traje čitave godine, tropske oluje i tajfuni su rijetka pojava u prva tri mjeseca.   Ove su godine, u tzv. ranoj sezonu (siječanj, veljača i ožujak)  već formirana tri tajfuna, a to se još u znanoj povijesti (podaci se vode od 1945. godine)  nije dogodilo. Samo je 1965. godine u prva tri mjeseca formirano više tropskih sistema. Te je godine do kraja ožujka na zapadnom Pacifiku formirano 5 tropskih oluja, ali je samo jedna postala tajfun (ime za uragan na zapadnom Pacifiku). Dosad su tri godine (2005.,1979 i 1955) donijela po dva tajfuna u ranoj sezoni.

Treći ovogodišnji tajfun je formiran u nedjelju, 29. ožujka nad Mikronezijom, nakon što je u petak  najprije nastala tropska oluja nazvana Maysak.  Tijekom nedjelje je Maysak kao tajfun prve kategorije direktno pogodio mikronezijski  otok Chuuk. Počinjena je velika materijalna šteta, a vlasti su objavile da su četiri osobe izgubile život. Maysak je tijekom ponedjeljka dalje jačao te je postao tajfun druge, a u prvim satima utorka po lokalnom vremenu i tajfun četvrte  kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 233km/h.  Očekuje se da će u utorak Maysak dalje jačati te postati i supertajfun najveće pete kategorije jakosti.  Prognoziraju se  najjači vjetrovi prosječne brzine 268 km/h. Trebao bi najprije proći malo sjevernije od otoka Yap te se zatim uputiti prema Filipinima. Iako se do kraja tjedna, kada se očekuje nad središnjim ili sjevernim dijelom Filipina očekuje postupno slabljenje tajfuna, Maysak bi  i dalje bio tajfun prilikom udara na Filipine.

U veljači je već tajfun Higos dosegnuo treću kategoriju jakosti, a nakon  Mayasaka  prvi se  puta (od 1945. godine) dogodilo da u prva tri mjeseca godine budu formirana dva tzv. snažna tajfuna (kategorije 3 ili više).  Koliko su takvi tajfuni rijetki  u prva tri mjeseca godine, govori i podatak da je u zadnjih 70 godina zabilježeno tek  njih četrnaest.  Već su zabilježana dva supertajfuna pete kategorije formirna ranije od Maysaka  (258 km/h):  Ophelia u siječnju 1958 i Mitag  na početku  ožujka 2002. godine.

Ime Maysak dolazi iz Kambodže, a riječ je o vrsti drva.

Satelitska snimka i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Maysak

slika

slika 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned