Friday, Jun. 5, 2020

Rekordna dnevna količina kiše u Velikoj Britaniji

Autor:

|

09.12.2015

|

Kategorije:

Rekordna dnevna  količina  kiše u Velikoj Britaniji

I dok nad većim dijelom Europe od početka prosinca prevladava utjecaj anticiklone, na sjeverozapadu i sjeveru kontinenta meteorološke su prilike  sasvim drugačije. Serija snažnih oluja je u proteklih nekoliko dana pogodila Island, Veliku Britaniju te Norvešku.

Ciklona  Desmond (službeno imenovana od strane britanskog MetOfficea) je proteklog vikenda donijela vrlo velike količine kiše dijelovima Velike Britanije. Tijekom subote, 5. prosinca je u mjestu Honister Pass na sjeverozapadu Engleske (Cumbria) palo 341.4 mm kiše, što je novi rekord za 24- satnu količinu kiše za Veliku Britaniju. Dosadašnji rekord je iznosio 316.4 mm, a bio je postavljen u studenom 2009 godine, također u Cumbriji.  Ciklona Desmond je širom Engleske prouzročila velike poplave.  Šteta  je već procijenjena na najmanje 500 milijuna funti.

Nakon Velike Britanije ciklona Desmond je pogodila i jug Norveške. Norveški meteorološki zavod je tu ciklonu (imenovali  su je Synne) opisao kao najgoru u zadnjih 150 godina.  Poplave su prouzročile veliku štetu.

Snažna oluja, opisana kao najjača u zadnjih najmanje 20 godina, je početkom tjedna zahvatila i Island. Na istoku Islanda je izmjeren udar vjetra od 263 km/h.

Naslovna slika: Poplave u Carlisleu (Engleska), 7.12.2015. foto: Jeff J Mitchell/Getty Images

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned