Tuesday, Jun. 22, 2021

Rekordna jesenska toplina na sjeveru SAD-a i jugu Kanade: Vrućine nakon rekordno ranog snijega

Autor:

|

28.09.2014

|

Kategorije:

Rekordna jesenska toplina na sjeveru SAD-a i jugu Kanade: Vrućine nakon rekordno ranog snijega

Tijekom četvrtka 25. i petka 26. rujna na sjeveru SAD-a, te u susjednim predjelima južne Kanade, temperature su dosegnule rekordno visoke vrijednosti za doba godine.

U SAD-u su u većem dijelu Montane, Wayominga te Sjeverne i Južne Dakote temperature dosegnule ljetne vrijednosti.  Na mnogim meteorološkim postajama u navedenim državama postavljeni su ili izjednačeni dnevni temperaturni rekordi.  Val vrućina je donio najvišu temperaturu od čak 36.7 °C u Montani (grad Terry) i Južnoj Dakoti (Wasta).

U gradovima  Miles City (Montana) i Williston (Sjeverna Dakota) izmjerena je temperatura od 36.1°C što je rekordno visoka temperatura za kalendarsku jesen (nakon 22. rujna).

Najzanimljiviji podatak stiže iz grada Rapid City u Južnoj Dakoti, gdje je u petak 25. rujna izmjereno vrlo vrućih 35°C, čime je izjednačen temperaturni rekord za taj datum. A dva tjedna ranije  11. rujna  u tom je gradu pao najraniji snijeg sezone.  U gradu je na službenoj meteorološkoj postaji izmjereno  4.6  cm snijega.  Meteorološki se podaci vode još od 1888. godine. Do ove godine je datum najranijeg snijega bio 13. rujna 1970. godine kada je palo 1.8 cm snijega.

Vruće je  bilo i u susjednim dijelovima Kanade, u pokrajinama Saskatchewan i Manitoba. Temperatura se u gradu Swan River u Manitobi u petak popela čak do 35.1°C, što je rekordno visoka vrijednost za kraj rujna, a vjerojatno i rekordno visoka temperatura za ovo dona godine u Sjevernoj Americi na sjevernoj geografskoj širini od 52°.  Za usporedbu prosječna maksimalna dnevna temperatura za kraj rujna je oko 15°C.  U Regini, glavnom gradu pokrajine Saskatchewan  izmjereno je 33.1°C. To je i najveća temperatura izmjerena u 2014. godini.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned