Friday, May. 29, 2020

Rekordna rujanska toplina u 8 država Europe

Autor:

|

04.09.2015

|

Kategorije:

Rekordna rujanska toplina u 8 država Europe

Početak rujna donio je u mnogim krajevima Europe još jedan val vrućina. U stotinama europskih gradova su u prva tri dana rujna postavljeni novi temperaturni rekordi za rujan. Samo u Njemačkoj je na čak 48 meteoroloških postaja izmjeren novi temperaturni rekord za mjesec rujan. Podsjetimo da je u Hrvatskoj 1. rujna novi temperaturni rekord  za deveti mjesec od 33.7°C izmjeren u Bjelovaru.

Prvog dana rujna je, prema pisanju portala wunderground.com, u čak osam europskih država postavljen novi nacionalni temperaturni rekord za mjesec rujan. U Litvi je novi državni rekord za mjesec rujan od 35.1°C za više od 3°C veći od dosadašnjeg rekorda. Podatak je tim impresivniji budući u Litvi postoji desetine meteoroloških postaja u kojima se temperaturni podaci bilježe i do 150 godina.

Novi državni temperaturni rekordi za mjesec rujan, postavljeni 1.9.2015. su; Moldovija (Tiraspol) 38.4°C, Ukrajina (Voznesen’k) 38.8°C, Austrija (Pottscharch) 36.0°C, Češka (Javornik) 37.4°C, Slovačka (Michalovce) 36.4°C, Poljska (Tarnow) 36.8°C, Bjelorusija (Zitkovici) 35.6°C i Litva (Druskininkai) 35.1°C.

Drugog dana rujna temperaturni rekord je u Moldaviji „popravljen“. U mjestu Falesti je izmjereno 38.6°C. U Ukrajini je 2. rujna izjednačen temperaturni rekord postavljen dan ranije. Ekstremna vrućina je ipak 3. i 4. rujna u srednjoj i istočnoj Europi popustila.

Rujanski val vrućina je samo nastavka ekstremno toplog i sušnog ljeta u većem dijelu Europe. Podsjetimo da je u Njemačkoj ovog ljeta dva puta postavljan apsolutni temperaturni rekord. Najviše temperature u povijesti mjerenja su izmjerene i na stotinama meteoroloških postaja  na kojima se podaci bilježe dugi niz godina. Prema podacima osiguravatelja Aon Benfiled šteta od suše u Rumunjskoj, Poljskoj i Češkoj se procjenjuje na  najmanje 2.7 milijardi dolara.

Naslovna slika: Rijeka Visla u Varšavi 3.9.2015. – najniža razina od početka mjerenja 1789 godine (foto:  JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images.)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned