Thursday, Jul. 2, 2020

Rekordne vrućine na sjeveru Japana i Meksika

Autor:

|

05.06.2014

|

Kategorije:

Rekordne vrućine  na sjeveru Japana i Meksika

Klimatološko ljeto je na dijelovima sjeverne hemisfere počelo vrućinama koje donose nove apsolutne temperature rekorde.

Val  ekstremne vrućine koji je zadnjih  pet dana  svibnja zahvatio sjeveroistok Kine, Mongoliju, Sjevernu i Južnu Koreju, početkom lipnja se proširio i na Japan. Na sjevernom japanskom otoku Hokkaido  su izmjerene temperature  zraka  koje su novi apsolutni temperaturni rekordi, piše na svom blogu  o ekstremnom vremenu američki meteorolog Chris Burt ,

Na 12 službenih meteoroloških postaja  Japanskog meteorološkog zavoda (JMA)  su 2. i 3. lipnja 2014. izmjereni novi apsolutni temperaturni rekordi.  U gradu Omu je izmjeren temperaturni rekord od 35.1°C- Ta je temperatura čak za 20°C veća od prosječne maksimalne temperature za početak lipnja.  U Sapporu, glavnom  središtu Hokkaida izmjeren je novi temperaturni rekord za lipanj od 32.9°C. Stari je rekord iznosio 31.9°C, a postavljen  je još davnog  29. lipnja 1948. godine (meteorološki se podaci vode od 1877. godine).

Najviša temperatura na Hokkaidu, od 37.8.8°C je izmjerena 3. lipnja 2014. u mjetu Komaba, čime je izjednačen apsolutni temperaturni rekord za taj otok. Isto toliko je izmjereno 12. srpnja 1924. godine. Vrućine su prouzročile smrt najmanje 4 osobe, a 1600 njih je hospitalizirano u bolnicama.

Početak lipnja je i na sjeveru Meksika donio ekstremne vrućine. U sjevernim meksičkim državama Sonora i Chihuahua su u utorak  na više stotina  meteoroloških postaja izmjereni novi temperaturni rekordi za lipanj. Stari rekordi su nadmašeni  i do 5°C.  U  gradz Hermosillo koji je glavni grad države Sonora,  u utorak 3. lipnja je izmjerena  temperatura od 49.5°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord. Stari rekord je iznosio 48.5°C, a  dosadašnji rekord za mjesec lipanj od 45.5°C je nadmašen čak za 4°C.

Naslovna fotografija: Prizor iz Tokia koji se 1.6.2014.  grijao na 33°C (foto: AFP)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned