Tuesday, Jul. 14, 2020

Rekordno aktivan start sezone tajfuna na zapadnom Pacifiku

Autor:

|

11.05.2015

|

Kategorije:

Rekordno aktivan start sezone tajfuna na zapadnom Pacifiku

Tajfun Noul je napustio sjever Filipina  i uz naglo slabljenje se kreće prema južnim japanskim otocima. U nedjelju je Noul snagom pete kategorije jakosti pogodio slabo naseljeni  krajnji sjeveroistok Filipina. Poginule su dvije osobe.  Danas je Noul tajfun prve kategorije i tijekom utorka i srijede će kao tropska pa izvantropska oluja proći malo južnije od Japana. Ipak, dovoljno blizu da južnom i središnjem Japanu donese obilniju kišu.

Na zapadnom Pacifiku  se već nekoliko dana nalazi i nova tropska oluja nazvana Dolphin. Trebala bi prijeći preko Mikronezijskih otoka uključujući i Guam. Do kraja tjedna se očekuje njeno daljnje jačanje i do tajfuna četvrte kategorije.  Zasad je prerano preciznije prognozirati da li će doći do obala Azije, ali prve projekcije šalju taj tajfun na  otvoreni ocean.

Iako sezona tajfuna na zapadnom Pacifiku traje čitave godine, tropska aktivnost je najintenzivnija tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. U prosječnoj se godini do kraja prve dekade svibnja formiraju  tek dvije oluje, od prosječnih godišnjih 25.  Međutim, 2015. godina je počela s rekordnim brojem imenovanih tropskih oluja i tajfuna.  Već ih je imenovano sedam, uključujući i  dvije aktualne oluje (tajfun Noul i  tropski oluju Dolphin).  Prema podacima Japanske meteorološke agencije (JMA) dosad je najaktivnije počela 1971. godina kada je sedma oluja sezone imenovana na datum 19. svibnja.  Ipak ta godina nije na kraju donijela rekordni broj imenovanih oluja. Rekord od 39 tropskih oluja (od kojih je 26 postalo tajfunima) je postavljen 1964 godine.

Ovogodišnja  rekordna tropska aktivnost na zapadnom Pacifiku je rezultat i iznadprosječnih temperatura oceana na zapadnom Pacifiku između 5°i 10°  sjeverne geografske širine, području gdje se „rađa“ najviše tajfuna.

Karta tropskih oluja i tajfuna formiranih u 2015. godini na zapadnom Pacifiku

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned