Friday, Jan. 22, 2021

Rekordno aktivan start sezone uragana na Atlantiku: Tropska oluja Colin ide na Floridu

Autor:

|

06.06.2016

|

Kategorije:

Rekordno aktivan start sezone uragana na Atlantiku: Tropska oluja Colin ide na Floridu

Sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku službeno počinje  prvog dana lipnja, a završava zadnjeg dana studenog. Ti su datumi odabrani budući se  izvan navedenog razdoblja vrlo rijetko na Atlantiku formiraju tropski sistemi. Ipak, ova je godina izuzetak. U siječnju je  na središnjem Atlantiku nastao uragan Alex (tek drugi poznati uragan u siječnju).  Alex je kao tropska oluja pogodio Azore. Potom je krajem svibnja ispred jugoistočne obale SAD-a nastala tropska oluja nazvana Bonnie. Donijela je obilnu kišu obalama Južne i Sjeverne Karoline i Georgije.

A krajem nedjelje je u Meksičkom zaljevu, u blizini poluotoka Yucatan nastala i treća ovogodišnja tropska oluja nazvana Colin.  Oluja se brzo kreće prema sjeverozapadnim obalama Floride gdje se očekuje krajem ponedjeljka.  Iako se ne očekuje da će Colin postati snažna tropska oluja ili uragan veći dio Floride kao i jugoistoka SAD-a očekuje obilna kiša, poplave,  jaki udari vjetra te pijavice i tornada.   Guverner Floride je proglasio izvanredno stanje za više od polovice okruga u toj državi. Oluja se kreće vrlo brzo i do sredine tjedna će se udaljiti od jugoistočnih obala SAD-a.

Još nikad u znanoj povijesti (a podaci o tropskim olujama i uraganima na Atlantiku postoje od 1851 godine) nije ovako rano u godini nastala treća oluja sezone, tzv. „C“ oluja. Naime od početka pedesetih godina prošlog stoljeća  imena oluja slijede abecedu (A, B, C..). Dosad je najraniji datum formiranja treće oluje u sezoni bio 12. lipnja 1887. godine. Poznate su još samo dvije godine kada je već u lipnju nastala treća oluja. Bili su to uragan Chris (18. lipnja 2012) i tropska oluja Candy (23. lipnja 1968).  U prosječnoj se godini prva imenovana oluja sezone formira  9. srpnja, druga 1. kolovoza, a treća 13. kolovoza. Vrhunac sezone nastupa krajem kolovoza i u prvoj polovici rujna.

Da intenzivna tropska aktivnost na početku ili prije sezone ne mora značiti najavu vrlo aktivne sezone govori i primjer iz 2005. godine. Tada je na Atlantiku formiran rekordan broj od 28 imenovanih tropskih sistema. Te je godine „C“ oluja nastala  5. srpnja.

Prognoza putanje tropske oluje Colin, 6.6.206.

slika

Satelitska snimka  tropske oluje Colin, 6.6.2016.

slika

Istraživački  avion (tzv. lovac na uragane) snimio je pijavicu unutar tropske oluje Colin

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned