Wednesday, Jun. 3, 2020

Rijetka suptropska oluja Cari ispred obala Brazila

Autor:

|

11.03.2015

|

Kategorije:

Rijetka suptropska oluja Cari ispred obala Brazila

Ispred obala Brazila danas je formirana suptropska oluja nazvana Cari. Riječ je o oluji koja ima karakteristike i tropske  i izvantropske oluje. Ističemo je posebno, budući da su tropski i suptropski sistemi na južnom Atlantiku vrlo rijetka pojava.  Naime, atmosferski uvjeti za razvoj tropskih sistema nad južnim Atlantikom su vrlo nepovoljni (prevladavaju jaki visinski vjetrovi uz prosječno niže temperature oceana u odnosu na ostala tropska mora svijeta).

U modernoj povijesti je dokumentirano manje od deset oluja koje su nad južnim Atlantikom imale tropska ili suptropska obilježja.  Sve do 2011. godine nije ni postojao službeni popis imena za to područje. Od tada Brazilski pomorski meteorološki zavod koristi listu od 9 imena za tropske sisteme nad južnim Atlantikom. Od tada su „iskorištena“ tri imena. Uz   suptropsku oluju  Arani iz 2011, ove su godine formirane još dvije. Oluja Bepo u veljači i aktualna oluja Cari za koju se prognozira da neće doći do kopna Brazila već će se uputiti prema otvorenom oceanu.

Samo je jedna poznata tropska oluja nad južnim Atlantikom dosegnula jakost uragana , i  to druge kategorije. Bila je to oluja Catarina koja je u ožujku 2004. ušla na kopno južnog Brazila. Tri su osobe poginule, a počinjena je i velika materijalna šteta.

Satelitska animacija i slika  suptropske oluje Cari ispred južnih obala Brazila

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned