Saturday, Jul. 4, 2020

Rujan 2017: Najaktivniji tropski mjesec u znanoj povijesti na Atlantiku

Autor:

|

26.09.2017

|

Kategorije:

Rujan 2017: Najaktivniji tropski mjesec u znanoj povijesti na Atlantiku

Nekoliko dana prije kraja mjeseca, ovogodišnji je rujan već osigurao titulu najaktivnijeg mjeseca po tropskoj aktivnosti na Atlantiku u znanoj povijesti.  Tu je titulu dobio zahvaljujući rekordnim vrijednostima dva brojčana indeksa koji egzaktno mjere tropsku aktivnost.

Prvi je pokazatelj tzv. ACE indeks (Accumulated Cyclone Energy, Akumulirana energija ciklona). Taj indeks  je funkcija i snage (brzina vjetra) i vremena trajanja uragana. Tijekom svakih šest sati za vrijeme „života“ uragana tj. tropske oluje se uzima kvadrat brzine vjetra (izražen u čvorovima) i ti se brojevi zbrajaju. Ukupni se iznos podijeli s 10000 da bi se dobio mali broj (jedno ili dvoznamenkasti) prikladan za širu upotrebu.  Prosječna brzina najjačih vjetrova (prema službenom izvještaju) se kvadrira budući da je kinetička energija vjetra funkcija kvadrata brzine. Tako će slabe tropske oluje koje traju kratko vrijeme imati mali ACE indeks, a snažni, dugotrajni uragani veliki.

Zaključno s današnjim danom ACE indeks tropskih oluja i uragana u rujnu iznosi 155,4. U slijedeća dva tri dana on će se još malo povećati prije nego što se aktualni sustavi (tropska oluja Maria i uragan Lee) na sjevernom Atlantiku pretvore u post tropske oluje. Do ove godine  najaktivniji mjesec na Atlantiku je bio rujan iz 2004 godine s ACE indeksom od 155,0.  Godina 2017.  se po trenutnom ukupnom ACE indeksu (187) nalazi na devetom mjestu najaktivnijih godina. Na vrhu su 1933. godina (ACE indeks 259 i 2005. godina s ACE indeksom 250).  Međutim, tropskoj sezoni na Atlantiku nije kraj. Dugoročnije prognoze očekuju aktivnu tropsku aktivnost i tijekom listopada i studenog.

 

Ovogodišnji je rujan rekordan i po broju tzv“ uraganskih dana“. To je ukupni zbroj dana (odnosno 6 satnih razdoblja) u kojima su sve oluje imale status uragana. U rujnu je do utorka 26. rujna 2017. bilo  ukupno 35 takvih dana (od uragana Irma, Jose, Katia, Maria i Lee). Maria od danas više nije  biti uragan, a Lee bi još dva tri dana  trebao zadržati status uragana pa će se taj rekord još malo povećati. Lee je večeras uragan druge kategorije s vjetrovima od 175 km/h (treća kategorija počinje od 178 km/h).  Očekuje se da bi Lee tijekom srijede mogao nakratko ojačati i na treću kategoriju uragana. Do sad je najviše „uraganskih dana“ u jednom mjesecu  bilo u rujnu  1926. godine (34.5).

Naslovna slika: Sve tropske oluje i uragani na Atlantiku do 25.9.2017. (izvor: wunderground.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned