Tuesday, Jul. 14, 2020

SAD: Rekordna snježna oluja Jonas; Najsnježniji dan u povijesti New Yorka

Autor:

|

24.01.2016

|

Kategorije:

SAD:  Rekordna snježna oluja Jonas; Najsnježniji dan u povijesti New Yorka

Snježna oluja Jonas (kako ju je nazvala američka meteorološka kompanija The Weather Channel) u protekla dva dana je u mnogim krajevima istočne trećine SAD-a donijela rekordne količine snijega, dosad nezabilježene u povijesti meteoroloških mjerenja, a to na nekim lokacijama znači i  137 godina.

Velike količine snijega u kratko vrijeme paralizirale su život na velikom području  gusto naseljenog sjeveroistoka SAD-a, osobito na potezu Washington – Philadelphia- New York. U New Yorku je u subotu poslijepodne bio zabranjen svaki promet osim službenih vozila.  Na autocestama su kolone vozila zarobljenih u snijegu i do 24 sata bile duge više desetaka kilometara.   U deset država na istoku SAD-a je proglašeno izvanredno stanje.

Zimska oluja Jonas je u  SAD-a uzela i najmanje 18 života, najviše u prometnim nesrećama.

Prvi sređeni podaci o količini snijega govore da je Jonas najveća (po količini snijega) snježna oluja u znanoj povijesti na najmanje 6 lokacija na istoku SAD-a.  Tu su uključene i dvije lokacije u New Yorku. Na aerodromu JFK je tijekom subote palo 77.59 cm snijega (stari je rekord iznosio 66 cm od 16.-18. veljače 2003.).  Na aerodromu  La Guardia palo je rekordnih 70.9 cm (stari je rekord iznosio 64.5 cm).

Na meteorološkoj postaji Central Park oluja Jonas je donijela 68.1 cm snijega.  To je samo za 0.3 cm manje od  rekordne količine snijega koju je srcu New Yorka donijela snježna oluja 11.-12. veljače 2006. godine. Meteorološki podaci o visini snijega u Central parku postoje od 1869. godine.  Ipak,  subota je bila najsnježniji dan u povijesti New Yorka. Navedena količina iz veljače 2006. godine je pala u dva dana, a u jednom danu (12. veljače 2006.) je palo 61.2 cm snijega.

I u susjednom Newarku (New Jersey) je palo rekordnih 70.9 cm snijega. Dosad (podaci postoje od 1893. godine) je najviše snijega (70.6 cm)  bila donijela oluja iz siječnja 1996. godine.

I u Baltimoreu je ovog vikenda pala rekordna količina snijega od 74.2 cm. Stari je rekord iznosio 68.1 cm iz veljače 2993. godine. Podaci postoje od 1892. godine.

U Harrisburgu (Pennsylvania) je tijekom petka i subote palo 76.7 cm snijega. Stari rekord je iznosio 63.5 cm iz 1983. godine. Podaci postoje od 1888. godine.

U Washingtonu je službeno izmjereno 45.2 cm snijega, što je četvrta najveća  visina od neke snježne oluje u znanoj povijesti (podaci od 1884. godine).

U Philadelphiji je palo 56.9 cm snijega (četvrta snježna oluja u znanoj povijesti). Ta je količina jednaka prosječnoj količini novog snijega koja padne u tom gradu tijekom čitave jesensko-zimske sezone.

Rekordna  količina snijega (riječ je o novonapadalom snijegu) je za oluju Jonas izmjerena u gradu Glengary u Zapadnoj Wirginiji. Tamo je palo 106.7 cm snijega.

Snijeg je bio praćen i olujnim i orkanskim udarima vjetra. Najveći udar vjetra od 137 km/h je izmjeren na jednoj lokaciji u Marylandu.  U  većini krajeva snijeg je bio praćen olujnim vjetrom prosječne brzine i do 90 km/h što je stvaralo uvjete tzv. blizzarda.  Naime, ako vjetar najmanje 3 sata puše prosječnom brzinom od najmanje 56 km/h, uz gusti snijeg i vidljivost manju od 400 metara proglasi stanje „blizzarda“.  Na aerodromu JFK u New Yorku takvi su uvjeti vladali gotovo 9 sati tijekom subote.

Olujni vjetrovi su, uz visoku plimu uzrokovali i plavljenje mnogih obalnih područja  na obalama srednjeg Atlantika, osobito New Jerseya. Ponovno su poplavljena mnoga mjesta koja su stradala i u uraganu Sandy 2012. godine.  Tijekom subote su poplavne vode nosile i nakupine snijega.

 Snijeg na aerodromu John F. Kennedy u New Yoruku, 24.1.2016.

Foto: AviWxChasers via Cyclone Of Rhodes

„Pogled“ iz svemira na zimsku oluju Jonas

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned