Wednesday, Jul. 8, 2020

Sakura u Japanu

Autor:

|

30.03.2015

|

Kategorije:

Sakura u Japanu

Sezona cvjetanja trešanja  (praznik Sakura)  u Japanu je važan društveni i kulturni događaj na početku proljeća.   Ritual proljeća u Japanu traje stotinama godina i uključuje sjedenje ispod  trešanja i uživanje u ružičastom cvijeću koje počinje opadati  oko tjedan dana nakon početka cvatnje.

Od 1953. godine je Državni meteorološki zavod (Japan Meteorological Agency –  JMA) izdavao i službene prognoze početka cvjetanja trešanja, a u jednom su za to koristili i poseban superkompjutor.  Koliko je praznik Sakure važan za Japan govori i poznata zgoda iz 2007. godine. U 2007.godini Tada se  ravnatelj Japanskog državnog meteorološkog zavoda morao javno ispričati jer je pogrešno najavio tri dana raniji početak sezone cvatnje trešanja.

Iako je praksa izdavanja službene prognoze početka cvatnje trešanja je napuštena 2009. godine, posljednjih godina  su sve  popularnije  mobilne aplikacije koje daju prognozu, izvještaje korisnika o tijeku sezone cvatnje trešanja širom Japana. Jedna od njih (Weathernews Touch app for iOS and Android) je preuzeta i instalirana  više od 13 milijuna puta i non stop  ažurira podatke o cvatnji trešanja za 700 najpopularnijih lokacija širom Japana.  Aplikaciju je razvila kompanija Weathernews, a čak 8 milijuna korisnika širom Japana svakodnevno dojavljuje lokalne podatke o tijeku cvatnje te šalje slike i videa.

Popularni turistički web site Navitime Japan dva puta dnevno ažurira stanje na više od 1000 lokacija širom Japana.  Weather Map koristi 50 tzv. službenih stabala trešanja širom Japana koje uzima kao referentne za početak cvatnje.  Prema njihovim predviđanjima u Tokyu bi 31.ožujka trebao biti vrhunac sezone cvatnje trešanja. Kraj ožujka i početak travnja u većem dijelu Japana označava vrhunac sezone cvjetanja trešanja.

Sakura u Fukuoki – foto: Laura Kokot

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned