Thursday, Sep. 19, 2019

Sam kraj tjedna donosi promjenu vremena, stiže ciklona Silvio

Autor:

|

20.03.2015

|

Kategorije:

Sam kraj tjedna donosi promjenu vremena, stiže ciklona Silvio

Kalendarsko proljeće počinje večeras u 23 sata i 45 minuta. Ovogodišnji prvi dan proljeća, uz uobičajenu proljetnu ravnodnevnicu ima još 2 astronomska fenomena: djelomičnu pomrčinu Sunca, vidljivu i iz Hrvatske, te pojavu tzv. supermjeseca, odnosno situacije kada je Mjesec nešto bliže Zemlji od uobičajene udaljenosti, stoga i nešto veći. Upravo zbog toga plima na moru biva nešto izraženija od uobičajene, no danas se poklapa s visokim tlakom zraka, pa značajniju plimu nećemo ni primijetiti. Aktualni niz dana bez kiše najduži je u dosadašnjem tijeku godine, a prilike uživati u sunčanom vremenu moći ćemo još danas i veći dio sutrašnjeg dana. Onda nam slijedi dolazak ciklone koju je Crometeo tim nazvao Silvio, no ta ciklona neće biti odveć jaka, i djelovat će na vrijeme samo tijekom nedjelje. Donosi nam kišu koja lokalno na Jadranu može biti obilnija, a u najvišem gorju past će nešto novoga snijega. Iako će do kraja nedjelje zapuhati bura, ona u Dalmaciji neće biti ni približno jaka kao podno Velebita.

JADRAN:

U petak će prevladavati pretežno sunčano. Ujutro je na sjevernom Jadranu mjestimice moguća promjenjiva naoblaka, a poslijepodne u Zagori. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će prestati i okrenuti na većinom slab, rijetko gdje i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima većinom od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Na riječkom području će biti najoblačnije, a slabe kiše će uglavnom biti navečer na sjevernom Jadranu. Zapuhat će jugo koje će lagano jačati tijekom dana, a navečer će biti umjereno i pojačano, samo ponegdje na moru i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima većinom od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Nedjelja će biti pretežno oblačna, povremeno uz kišu. Mjestimice će u Dalmaciji pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Snijeg će padati samo u višem gorju iznad 1400 metara nadmorske visine. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jugo će postupno slabiti, a bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, gdje će biti umjerena do jaka, navečer podno Velebita i olujna. U Dalmaciji će jugo prvo okretati na levant, do večeri u većini predjela na buru, no ona neće biti snažna kao na sjevernom Jadranu. Jutro će biti malo toplije u odnosu na prethodne dane. Najviše dnevne temperature zraka bit će većinom od 9 do 14°C, ponegdje u Zagori i malo niže.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u ponedjeljak i utorak uslijedit će stabilizacija vremena uz dosta sunca, a od srijede će početi novo nestabilno i ne odveć toplo razdoblje. Detaljniju prognozu pa prvi proljetni tjedan čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

KOPNO:

U petak će biti suho i pretežno sunčano uz  ranoproljetnu temperaturu. Ujutro hladno uz slab mraz i maglu, a tijekom dana možda doguramo i do 14 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije. Vjetar većinom slab istočni i sjeveroistočni. Biometeorološka situacija će biti povoljna pa ćemo se osjećati dobro uz primjerenu radnu koncentraciju i dobro raspoloženje. Pravo rano proljeće.

U subotu i dalje stabilno, suho i toplije uz dosta sunca. Prema kraju dana postupan porast naoblake, a do večeri u Gorskom kotaru i Lici može pasti i malo kiše. Zapuhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutro hladno uz moguć mraz i mjestimičnu maglu, a dnevna temperatura će biti uglavnom između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja će biti oblačnija. U Gorskom kotaru i Lici povremeno kiša, a malo kiše može biti ponegdje i u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. No, na krajnjem istoku i sjeveru ponegdje tijekom dana možda prođe i suho. Zapuhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Ostat će relativno toplo uz jutarnju temperaturu od 4 do 9, a najviša dnevnu većinom od 8 do 14°C, prema kraju dana malo hladnije.

Ponedjeljak će opet biti malo ljepši. Većinom suho i djelomično sunčano. Jutro će biti malo hladnije, možda čak i blizu nule uz slab mraz, a i dnevna temperatura će biti malo niža. Vjerojatno ćemo ostati ispod 10 Celzijevih stupnjeva cijeli dan.

U utorak će vrijeme biti vrlo ugodno, pogotovo ako zanemarimo hladno jutro kad je moguć mraz i kratkotrajna magla. Tijekom dana puno sunca, a uz laganu južinu će ponovno osjtno zatopliti pa bi dnevni maksimalac mogao biti blizu 15 stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Kristijan Božarov