Monday, May. 25, 2020

Sandra: Najkasniji snažni uragan na istočnom Pacifiku

Autor:

|

25.11.2015

|

Kategorije:

Sandra: Najkasniji snažni uragan na istočnom Pacifiku

Tropska oluja Sandra, formirana u utorak nad istočnom Pacifikom danas je naglo jačala i brzo postala snažan uragan treće kategorije.  Uragan  s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 185 km/h nalazi se oko 1000 kilometara od meksičkog poluotoka Baja California.  Blizu njegovih južnih obala bi trebao proći  tijekom subote. Ipak do tada se očekuje slabljenje uragana tako da bi krajem vikenda, kada se očekuje  dolazak Sandre do obala Meksika, ona trebala biti tropska oluja.  Ipak, sjeveru Meksika Sandra će donijeti obilnu kišu i poplave krajem tjedna.

Sandra je već osigurala svoje mjesto u knjigama rekorda. Riječ je o najjačem uraganu (na Atlantiku i istočnom Pacifiku) ovako kasno u godini, gotovo na samom kraju službene sezone. Za područje istočnog Pacifika i Atlantika sezona uragana službeno završava na kraju studenog. To ne znači da se tropska oluja ili uragan ne mogu formirati i u prosincu. Ipak, to se događa vrlo rijetko.  Na Atlantiku je najkasniji datum formiranja snažnog uragana (kategorije 3 ili više) 23.11. (1934 godina), a na istočnom Pacifiku 22.11. (2011 godina).

Sandra je i deveti ovogodišnji snažni (kategorije 3 ili veće) uragan na istočnom Pacifiku što je također rekordan broj  u jednoj godini.

Prognoza putanje i intenziteta uragana Sandra

slika

Satelitska snimka uragana Sandra

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned