Tuesday, Jul. 14, 2020

Šangaju se približava snažan tajfun Chan-hom

Autor:

|

10.07.2015

|

Kategorije:

Šangaju se približava snažan tajfun Chan-hom

Nad zapadnim Pacifikom i dalje traje intenzivna tropska aktivnost.  Trenutno je aktivno čak 7 tropskih sistema.  Najviše pažnje je trenutno usmjereno na tajfun nazvan Chan-hom.  Pratimo ga  još od zadnjeg dana lipnja kada je formirana tropska oluja nad središnjim dijelom zapadnog Pacifika. Tajfun se približava istočnim obalama Kine. Tijekom četvrtka je Chan-hom dosegnuo četvrtu kategoriju jakosti s  najjačim vjetrovima prosječne brzine od 225 km/h. Prema posljednjem izvještaju Chan-hom je oslabio na treću kategoriju jakosti, ali je i dalje riječ o snažnom tajfunu s vjetrovima prosječne maksimalne brzine 200 km/h.  Tu bi snagu trebao zadržati i prilikom dolaska do obala Kine gdje se očekuje u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu.  Ukoliko se ta prognoza ostvari biti će to najjači tajfun u zadnjih 35 godina koji je pogodio područje istočne Kine, na udaljenosti do 350 kilometara od Šangaja.

Chan-hom je masivan tajfun. Vjetrovi jačine tropske oluje (veći od 63 km/h) se protežu u radijusu od oko 450 kilometara od centra tajfuna. Glavna opasnost koja prijeti obalnom području su poplave koje će prouzročiti olujni uspor  (storm surge) odnosno velike količine vode koju snažni tajfunski vjetrovi guraju prema obali.   Široko područje oko mjesta ulaska centra tajfuna na kopno očekuje podizanje razine mora od 1 do maksimalno 4 metra. Na tom je području i najveći kineski grad Šangaj (šire gradsko područje ima 23 milijuna stanovnika).  Prema trenutnim prognozama Chan-hom bi trebao samo okrznuti obalu Kine, tako da je moguće da centar tajfuna  i ne uđe direktno na kopno. U svakom slučaju Šangaj i šira okolica su suočeni s jednim od najjačih tajfuna u svojoj povijesti.

Kinu godišnje prosječno pogodi devet tropskih sistema, ali  većina njih dođe do obala juga zemlje. Područje pokrajine Jiangsu, gdje se nalazi i Šangaj tajfuni rijetko pogađaju.  Samo je 7 tajfuna od 1947 do 1999 godine pogodilo to područje.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Chan-hom

slika

Satelitska  snimka tajfuna Chan-hom

slika

Nad zapadnim se Pacifikom, osim tajfuna Chan-hom nalazi još čak 5 tropskih sistema

Tijekom četvrtka je jug Kine pogodio tajfun prve kategorije nazvan Linfa.  Tajfun je ulaskom nad kopno oslabio i postao tropska oluja.

Marijanskim otocima se približava  tajfun četvrte kategorije nazvan Nangka. Jučer je taj tajfun imao i status supertajfuna s prosječnim vjetrovima od 240 km/h. Taj bi tajfun krajem slijedećeg tjedna mogao  pogoditi Japan.

Nad središnjim Pacifikom  se trenutno nalaze tri tropske depresije. Jedna je nazvana Ela, nakon što je tropska oluja formirana u četvrtak oslabila. Ela se kreće sjevernije od Havaja. Druge dvije depresije bi tijekom vikenda trebale postati imenovane tropske oluje.

Vrlo je izgledno da će se početkom slijedećeg tjedna nad istočnim Pacifikom formirati dvije nove tropske  depresije.  Jedna od njih bi za desetak dana mogla prerasti u snažan uragan koji bi mogao pogoditi pacifičke obale Meksika.

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned