Tuesday, Jul. 14, 2020

Selma, Philippe, Saola: Aktivni vikend na tropskim morima

Autor:

|

29.10.2017

|

Kategorije:

Selma, Philippe, Saola: Aktivni vikend na tropskim morima

Posljednji listopadski vikend  protječe uz  intenzivnu tropsku aktivnost, i nad Pacifikom i nad Atlantikom.   Na udaru tropskih oluja su Salvador, Kuba i Florida te Japan.

U petak je ispred pacifičkih obala Srednje Amerike nastala tropska oluja nazvana Selma. Dan kasnije Selma je pogodila Salvador. Zanimljivo je da je to prva tropska oluja u znanoj povijesti koja je direktno pogodila  tj. ušla na kopno  Salvadora s pacifičke strane.  Salvador se nekoliko puta našao na udaru tropskih oluja i bivših uragana koji su s atlantske strane pogodili najprije Honduras ili Nikaragvu. Selma je bila slabija oluja koja je Salvadoru donijela obilniju kišu i lokalne poplave. Tijekom nedjelje oluja je brzo slabila nad kopnom Salvadora.

Na atlantskoj strani, u blizini obala Kube u subotu se formirala tropska oluja nazvana Philippe. Oluja je brzo prešla preko Kube, krajnjeg juga Floride i dijela Bahama.  Na tom je području pala obilnija kiša. Philippe će već do kraja nedjelje postati post tropska ciklona te će se spojiti s hladnom frontom uz istočne obale SAD-a.  S tropskom olujom Philippe, koja se nije razvila u uragan prekinut je niz od 10 uzastopnih uragana na Atlantiku ove godine  koji su formirani od početka kolovoza do sredine listopada).

Dio energije i vlage  vezan uz ex-Philippa pojačati  će razvoj snažne izvantropske ciklone koja jača ispred sjeveroistočnih obala SAD-a. Ta će, neimenovana ciklona prouzročiti puno više problema od tropske oluje Philippe. I to točno na petu godišnjicu uragana Sandy. Podsjetimo da je 29. listopada 2012. sjeveroistok SAD-a pogodio uragan Sandy (u trenutku ulaska na obale New Jerseya Sandy je postao  izvan tropska ciklona).  Sandy je u SAD-u usmrtio 159 osoba  i jedna je od najskupljih prirodnih katastrofa u povijesti SAD-a.

Na drugoj strani svijeta uz južne obale Japana (odnosno uz obale glavnih otoka Kyushu, Shikonu i Hosnhu) prolazi tropska oluja nazvana Saola. Stigla je samo tjedan dana nakon što je isti dio Japana pogodio tajfun Lan usmrtivši 7 osoba. Saola ipak nije  jaka kao  tajfun Lan koji je prije nego je pogodio Japan bio dosegnuo i status supertajfuna kategorije 4 s vjetrovima do 250 km/h.

Južni dio  spomenutih japanskih otoka, uključujući i područje Tokija ipak na prijelazu iz nedjelje u ponedjeljak očekuje vrlo obilna kiša, lokalno i do 200 mm.  Već u ponedjeljak Saola će napustiti Japan i postati post tropska oluja nad sjevernim Pacifikom.   Tijekom petka i subote, dok je prolazila preko južnog japanskog otočja Ryukyu Saola je dosegnula i status tajfuna prve kategorije.

Naslovna slika: put tropske oluje Saola preko zapadnog Pacifika (20.-29.10.2017)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned