Tuesday, Jul. 14, 2020

Šibenik dobio automatsku postaju za mjerenje temperature mora

Autor:

|

05.08.2014

|

Kategorije:

Šibenik dobio automatsku postaju za mjerenje temperature mora

Nakon šta je početkom ove godine instalirana meteorološka postaja Martinska suradnja Šibenik Meteo i Instituta Ruđer Bošković nastavila se postavljanjem 10 sondi za mjerenje temperature mora.

Riječ je o zajedničkom projektu ovih dviju institucija s kojim će Šibenik po prvi put u povijesti dobiti kontinuirano 24h mjerenje temperature mora u više slojeva, od 0.2 do 15m dubine, a dobiveni podaci će osim za javno informiranje poslužiti i znanstvenicima Instituta u njihovom svakodnevnom i budućem radu.

 

 

Riječ je o vrlo složenom projektu u kojega je utrošeno preko 300m kablova i njihove zaštite, mjernih senzora, konopa i bova, te radnih sati na predmontaži i montaži instalacije.

Iako je prvotni projekat od Šibenik Meteo bio zamišljen u sklopu nove gradske plaže Banj gdje je uz temperaturu mora trebala biti postavljena i AMP sa panoramskom kamerom, Grad nije imao sluha niti je osigurao sredstva za njegovu realizaciju u prethodnim i ovogodišnjem proračunu, već nam je u susret upravo izašao Institut Ruđer Bošković iz Zagreba sa svojom lokacijom na Martinskoj gdje je smješten Zavod za istraživanje mora i okoliša, odnosno istraživačka postaja.

Ovo je treća sonda za mjerenje temperature mora koju je postavio Šibenik Meteo. Prva je prije dvije godine postavljena u sklopu istoimene AMP u Rogoznici, a druga prethodnog ljeta na Crometeo postaji Stobreč.

Kako je prvotnom projektu bilo zamišljeno da uz AMP i sonde za temperaturu mora bude postavljena i panoramska kamera, ista će i biti instalirana u narednim danima, čime će Šibenik dobiti reprezentativnu sliku i razglednicu sa mora koja će vjerujemo sigurno biti dosta posjećena, a samim time dodatno će se prezentirati ljepote našeg Grada što je i zaslužio s obzirom na svoju slavnu prošlost.

Projekt su realizirali sa strane ŠM Marin Brajković i Darko Begić, a sa strane Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Neven Cukrov kojem se posebno zahvaljujemo.

Dobiveni podaci mogu se pogledati na portalu Šibenik Meteo na podstranici More, kao i na Pljusak-Crometeo stranici Martinska.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Šibenik Meteo