Thursday, May. 28, 2020

ŠIBENSKA AMATERSKA METEOROLOGIJA

Autor:

|

14.01.2013

|

Kategorije:

ŠIBENSKA AMATERSKA METEOROLOGIJA

Vrijeme i vremenske pojave oduvijek su zanimale ljude tako da su rane kulture i civilizacije upravo svoje religije vezivale uz vrijeme, prinosile žrtve i vršile vjerske obrede.
U prošlosti ljudi su na različite načine prognozirali vrijeme jer su se jedino mogli pouzdati u svoja vlastita zapažanja, razmišljanja i iskustva.

Oslanjali su se na promjene koje bi nastupale u atmosferi, promjene smjera i brzine vjetra, pojava naoblake, promjena boje neba pri zalasku sunca, izostank vjetra ali i po promjenama ponašanja biljno-životinjskog svijeta.

Praćenje vremena i promjene koje nastaju uslijed gibanja baričkih tvorevina, prolaska fronti i slično oduvijek su imala veliko značenje u svakodnevnom životu, ali i na osnovu kojih su donošene neke važne odluke.

Razvojem suvremene znanosti i pronalaskom termometra i barometra, satelitskog nadzora atmosfere došlo je do kvalitetnijeg i preciznijeg praćenja vremena, a samim time i prognoziranja.

Danas se meteorološke postaje postavljaju osim zbog dobivanja osnovnih meteo parametara i klimatskog praćenja vremena na nekom prostoru i zbog što kvalitetnijeg dobivanja vremenskih prognoza.
Naime s većim brojem meteo postaja koje su umrežene u neki globalni sustav za praćenje vremena vjerovatnost za kvalitetniju i točniju prognozu je veća.

Počeci šibenske meteorologije sežu naravno mnogo prije pojave Udruge Šibenik Meteo, u vrijeme kada su prvi meteo zaljubljenici na ovim prostorima instalirali svoje prve, za ovo vrijeme primitivne uređaje kojima su započela meteorološka mjerenja.

Danas na šibenskom području okosnicu amaterske meteorologije čini mala ali aktivna grupa vlasnika meteo postaja i zaljubljenika u vrijeme i vremenske pojave, članova Udruge Šibenik Meteo i Crometeo.
Počeci su bili 2008 godine instalacijom šibenskih postaja Centar i Vidici, a zatim i prve vodičke postaje.

S godinama i upornim radom došlo se do današnjih 12 AMP koje su raspoređene po svim dijelovima šibensko-kninske županije.

Sve te postaje 24 sata dnevno prikupljaju aktualne vremenske prilike koje onda obrađene završavaju u vašim toplim domovima, na zaslonima računala, gdje se u miru doma promatraju izmjene vremenskih situacija.

Naravno, sve su Vam to omogućili amaterski meteorolozi, zaljubljenici u vrijeme i vremenske pojave, koji osim što su izdvojili određena sredstva za nabavu potrebne opreme, ulažu ono svoje najbitnije, a to je ljubav prema ovoj znanosti i želju za što točnijom informacijom, prognozom, i ne prezaju pri tome s objektivom izaći pred grmljavinsku oluju, ili popeti se na krov kuće ili zgrade za što bolje postaviti ili baždariti senzore.

Šibenik Meteo zahvalan je Crometeu timu što nas je odabrao za suradnike, kolumuniste i vjerujemo da ćemo opravdati to povjerenje i da ćete na našim kolumnama u budućnosti pronaći zanimljive tekstove i materijale.

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Šibenik Meteo