Tuesday, Jul. 14, 2020

ŠIBENSKA RUJANSKA BANJADA: Zbog rijeke Krke hladnije more u kanalu

Autor:

|

21.09.2014

|

Kategorije:

ŠIBENSKA RUJANSKA BANJADA: Zbog rijeke Krke hladnije more u kanalu

Piše: Darko Begić

Je li u kanalu more, Krka ili nešto treće godinama se mnogi spore i pitaju. Odgovor na nedoumice ovih dana upravo nam daje nabujala rijeka Krka koju nitko u ovo doba godine ne pamti ovoliko bogatu sa vodom.

I dok su temperature mora diljem Jadrana još ugodno tople za kupanje u Šibeniku kupaći sa nevjericom ulaze u more i gotovo ostaju šokirani od njegove hladnoće! Da stvar bude gora lokalni mediji redovito ih pozivaju na kupanje jer ono mjeri čak 24°C! Postavlja se pitanje gdje je problem?

Odgovor je jednostavan i krije se u činjenici da se temperatura mora već desetljećima za Šibenik mjeri na lanterni Jadrija gdje je utjecaj Krke zanemariv u odnosu na more. U kanalu je sasvim druga priča.

Otkad smo u suradnji s Institutom Ruđer Bošković sredinom kolovoza na Istraživačkoj postaji Martinska postavili sonde za mjerenje temperature mora od 0,2 do 15m dubine utjecaj Krke ovih dana na njezinom ušću postao je evidentan! Tako se danas primjerice temperatura vode od površine do 3m dubine u kanalu kreće od 19 do 20°C, a mora od 3 do 15m dubine od 23 do 24,5°C. Vode i mora smo naglasili jer upravo na dubini od 3m nalazi se granica ili halocline, vertikalno područje u stupcu vode u kojem se slanost mora brzo mijenja s dubinom. Ukoliko površinski sloj ima manji salinitet od dubljeg on je u pravilu onda i hladniji, dok u dubini temperatura polako pada što je vidljivo dolje na priloženoj slici.

salinitet

Ovaj fenomen detaljnije nam je opisao dr.sc. Neven Cukrov, viši znanstveni suradnik sa Zavod za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković.

-Ove godine dogodila se neuobičajena stvar da rijeka Krka već početkom rujna ima veliki dotok vode prema svome ušću, a  trebalo bi biti upravo suprotno, jer prema višegodišnjim mjerenjima dotok vode je najslabiji na početku mjeseca rujna, dok je primjerice u svibnju najveći. Salinitet se posljednjih nekoliko dana zbog toga naglo snizio pa je jučer iznosio samo šest, a prije 10-tak dana njegova vrijednost se kretala oko 18, krajem kolovoza 22. Drugim riječima danas u kanalu na površini imamo gotovo slatku vodu koja se može i piti.Osim što je veliki pritok slatke vode, ona je i dosta hladna što je sve rezultiralo padom temperature mora u višim slojevima, odnosno na površini. Slatka voda probleme radi i školjkarima koji zbog toga školjke moraju spuštati u dubinu gdje je salinitet veći – govori Cukrov.

Nedvojbeno je da je Šibenik s ovim mjernim sondama napokon dobio objektivne temperature mora koje će već u narednim mjesecima ukoliko uslijedi jača zima biti još i zanimljiviji. U planu je uz sonde za mjerenje temperature mora postaviti i senzore za mjerenje saliniteta, a uz ovu jedinicu idealno bi bilo postaviti ih još nekoliko uzvodno od Šibenika, u Zatonu, na Prokljanu, Skradinu čime bi se pratila visina haloclina te brzina nastupanja Krke prema ušću.

Onim manje hrabrim kupačima preostaje da prate vrijednosti temperature mora sa drugih mjernih postaja. Primjerice sonda za mjerenje temperature mora u Rogoznici danas mjeri temperaturu mora od 23 do 24°C, idealno za banjadu!

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Šibenik Meteo