Thursday, Jul. 2, 2020

Sjeverni pol jutros topliji od pola Hrvatske: Donosimo analizu mega islandske ciklone (VIDEO)

Autor:

|

30.12.2015

|

Kategorije:

Sjeverni pol jutros topliji od pola Hrvatske: Donosimo analizu mega islandske ciklone (VIDEO)

Dok naš dio Europe ciklonu nije vidio više od mjesec dana, sjeverozapadna Europa već duže vrijeme na udaru je snažnih sustava niskog tlaka zraka s Atlantika. Posljednja u nizu ciklona od prekjučer djeluje na vrijeme na sjeverozapadu Europe. Približavajući se području Islanda, ciklona se iz sata u sat produbljivala, tako da se danas očekuje tlak na razini mora od oko 925 hPa u središtu ciklone. To je svrstava u iznimno jake ciklone koje po snazi vjetrova koji je okružuju imaju obilježja pravog uragana.

Orkanske vjetrova posljednja 2 dana već su zabilježili Irska i Velika Britanija. Primjerice, Bealach na Bà u Velikoj Britaniji zabilježio je orkanske udare jugozapadnog vjetra od 157 km/h, javlja Dalmacija News.

Ipak, najviše je na udaru ciklone Island. Tijekom jutra ciklonalni centar nalazio se južnije od najsjevernije europske države, a do večeri će prelaziti preko Islanda i uputiti se prema jugoistočnom dijelu Grenlanda. Meteorološke službe danas su upozorile Islanđane na orkanske udare vjetra, osobito na moru, kao i na mogućnost obilne kiše i snijega.

Svalbard na +8°C

Ipak, još je zanimljivije pogledati širu sinoptičku situaciju. Ova ciklona zajedno s još nekoliko ciklonalnih centara tvori golemo područje niskog tlaka zraka koje sa svoje prednje strane tjera golemu količinu toplog oceanskog zraka od Gibraltara, preko Velike Britanije, Sjevernog mora, Slalbarda, sve do Arktičkog mora i samog Sjevernog pola. Posljedica svega jesu najviše temperature zraka ikada izmjerene u prosincu od početka službenih meteoroloških mjerenja. Primjerice, norveško otočke Svalbard, inače najsjevernija kopnena točka Europe, zabilježila je rekordno visoku temperaturu zraka od +8°C. Ova topla zimska oluja i izrazito snažna mlazna struja s vjetrovima preko 300 km/h donijela je toplu zračnu masu ravno nad Sjeverni Pol, gdje je danas zabilježena prva zimska temperatura zraka malo iznad 0°C! Ovako visoka temperatura zraka na ovom području gotovo je 40 Celzijevih stupnjeva viša od prosjeka za ovaj dio godine. Sljedeća 24 sata temperatura zraka na Sjevernom polu, zbog prestanka dolaska toplih vjetrova s juga, vratit će se na uobičajenih -40°C.

Valja spomenuti je gotovo cijelo područje Arktičkog mora, sve do sjevernih obala Sibira značajno toplije od normale za dio godine, ponegdje i više od 20 Celzijevih stupnjeva. Mogu li ova ekstremna meteorološka zbivanja povezati s fenomenom El nino, teško je reći, no nema sumnje da su nerazdvojna od sve izraženije trenda globalnog zagrijavanja uklapaju se u globalnu sliku najtoplije godine od početka službenih meteoroloških mjerenja na Zemlji.

 Prvo jače zahlađenje u istočnoj Europi

Istočno od spomenutog područja vrlo niskog tlaka zraka nalazi se anticiklona s centrom nad Baltikom i tlakom zraka u središtu oko 1050 hPa. Upravo ovo područje visokog tlaka zraka “brani” veći dio europskog kopna od “čudovišta” nad Atlantikom, ali je i zaslužno za prvo jače hlađenje istočne Europe i zahlađenja koje je upravo počelo na našem području. Već smo spomenuli da se po zapadnom rubu ove anticiklone snažna mlazna struja uzdiže od Gibraltara do Sjevernog pola, a na njenom istočnom rubu ima suprotan smjera i spušta se daleko sa sjevera Rusija, preko Baltika, Ukrajine, Poljske sve do jugoistočne Europe, donoseći hladnu zračnu masu. Istočna i jugoistočna Europa, zbog ovoga će sljedećih nekoliko dana imati desetak stupnjeva niže temperature zraka od prosjeka.

Sinoptička situacija nad Europom danas

Temperaturna odstupanja od normale

Prognoza za danas i sutra za Sjeverni pol

Brzina i smjer vjetra danas kod Islanda

Očekivano temperaturno odstupanje na 850hPa na sjevernoj Hemisferi

Mlazna struja sutra nad sjevernom HemisferomOčekivane prizemne temperature zraka 1.1.2016.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić