Thursday, Jul. 9, 2020

Sjeveroistok SAD-a: Najhladniji dan u zadnjih nekoliko desetljeća

Autor:

|

14.02.2016

|

Kategorije:

Sjeveroistok SAD-a:  Najhladniji dan u zadnjih nekoliko desetljeća

Sjeveroistok SAD-a je zahvatio prodor vrlo hladnog, suhog  arktičkog zraka. U mnogim gradovima tog područja su u nedjeljno jutro izmjerene najniže temperature u zadnjih nekoliko desetljeća.  U Bostonu se temperatura spustila na -22.8°C. Tako hladno nije bilo gotovo 60 godina, odnosno  još od 15. siječnja 1957. godine kada je izmjereno -24.4°C.  Uz hladan sjeverni vjetar osjet hladnoće je u nedjeljno jutro u Bostonu iznosio -38°C.  Za usporedbu najniža temperatura ikad izmjerena u Bostonu (podaci se vode od 1872. godine) iznosi -28°C (9. veljače 1934 godine).

U New Yorku se temperatura u nedjelju spustila na -18.3°C. Tako hladno nije bilo od siječnja 1994. godine.  U veljači je zadnji puta u New Yorku bilo tako hladno 1963. godine.  Nedjeljno popodne u New Yorku protječe uz sunčano vrijeme, ali i temperaturu od -10°C.

U gradu Watertown, na sjeveru države New York temperatura se spustila na -38.3°C.  Najniža temperatura izmjerena u znanoj povijesti (od 1893. godine) iznosi -41.7°C (16.1.1994. godine).

I ponedjeljak će donijeti vrlo niske jutarnje temperature, ali će one dnevne rasti, iako će i dalje biti ispod 0°C.   Hladnoća neće dugo potrajati jer se sa juga približava ciklona (nazvana Olympia). Ona sa sobom nosi osjetno topliji zrak,  a to znači i  velike probleme jer se očekuje ledena kiša koja bi trebala zahvatiti područje od Južne Karoline do Mainea.  Obilniji snijega će pasti uz Velika Jezera, a uz samu obalu se očekuje kiša. Utorak će tom području donijeti temperature koje će biti znatno više od onih izmjerenih danas.  Tako se u New Yorku u utorak uz kišu očekuje najviša dnevna temperatura od 13°C, što je za 31°C više od današnje minimalne.

Ekstremna hladnoća koja je  zahvatila sjeveroistok SAD-a je stigla  nakon najtoplijeg početka zime u povijesti mjerenja temperatura (zadnja 121 godina za teritorij SAD-a). Prosinac je bio rekordno topao  u SAD-u kao cjelini, te u  gotovo čitavoj istočnoj polovici.

Minimalne temperature u Sjevernoj Americi , 14.2.2016.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned