Thursday, Jul. 9, 2020

Sjeveroistok SAD-a očekuje novi polarni udar

Autor:

|

13.02.2015

|

Kategorije:

Sjeveroistok SAD-a očekuje novi  polarni udar

Sjeveroistok SAD-a  su u protekla tri tjedna zahvatile tri snažne zimske oluje, a najjači udar zime tek slijedi.

Arktička fronta s vrlo hladnim zrakom će se u noći od petka na subotu preko Velikih jezera premještati prema  Atlantiku. U noći od subote na nedjelju i tijekom nedjelje će se nad Atlantikom, neposredno uz obale Nove Engleske razviti snažna zimska oluja koja će se u nedjelju pretvoriti u tzv. blizzard.  Tim se terminom naziva snježna oluja koja traje najmanje tri sata, a  praćena je  vjetrom koji puše konstantnom brzinom (ili ima učestale udare)  od najmanje 56 km/h, vidljivost je smanjena na manje od 400 metara,

Uz olujan vjetar (predviđaju se  i uraganski udari) i vrlo niske temperature zraka stanovništvo, a riječ je o gusto naseljenom području sa oko 100 milijuna stanovnika, se upozorava na vrlo opasne meteorološke prilike.  Vrlo  je izgledno da će tijekom zimske oluje mnogi stanovnici ostati bez električne  energije

Osjet hladnoće će se tijekom subote na sjeveru SAD-a, uz granicu s Kanadom spuštati do -40°C. Uz atlantsku obalu sjeveroistoka SAD-a očekuje se osjet hladnoće od -20 do -28°C.  Temperatura će se na području država Ohio i New York u nedjelju spustiti na najniže vrijednosti u zadnjih najmanje 20 godina.  Npr. za grad Buffalo se u nedjelju prognozira maksimalna temperatura od -18.9°C. Zadnji puta je tako niska maksimalna temperatura izmjerena 1982. godine.

Na  području  Nove Engleske, koja je već prekrivena debelim snježnim pokrivačem očekuju se i nove veće količine snijega.  Uz obalu države Maine prognozira se i do pola metra novog snijega. Za područje Bostona se prognozira od najmanje 15 do 25 cm novog snijega.  Sigurno je da će nakon te snježne oluje (nazvane Neptun) veljača 2015. postati mjesec s najvećom količinom napadalog snijega u znanoj povijesti Bostona.  Zasad taj rekord drži siječanj iz 2005 godine u kojemu je palo 110 cm novog snijega. A u prvih 12 dana ovogodišnje veljače je u Bostonu  već palo 107.4 cm snijega.

Polarna hladnoća će se do kraja vikenda proširiti i prema jugu i jugoistoku SAD-a, sve do Floride.  Početkom novog tjedna se očekuje nad jugozapadnim  dijelom SAD-a razvoj nove ciklone  koja bi potom mogla zahvatiti veliko područje od Novog Meksika do Atlantske obale.

Naslovna fotografija: Karta snježnog pokrivača u SAD-u 13.2.2015.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned