Monday, Aug. 3, 2020

Skandinavija: Ekstremne vrućine i požari

Autor:

|

21.07.2018

|

Kategorije:

Skandinavija: Ekstremne vrućine i požari

I dok izraženije vrućine ovog ljeta i dalje zaobilaze naš dio Europe, na sjeveru kontinenta stanje je sasvim drugačije. Još od svibnja se nad sjevernim dijelom našeg kontinenta, od Irske preko Velike Britanije do Skandinavije, zadržava stabilna i topla anticiklona.  Europa je ove godine zabilježila najtopliji svibanj i drugi najtopliji lipanj od 1910. godine, od kada se sustavno bilježe temperature na razini cijelog kontinenta.

Visoke temperature uz vrlo malo ili nimalo oborina dovele su u mnogim krajevima sjeverne Europe do najgore suše u modernoj povijesti. Prema podacima britanskog Met Office-a prva polovica klimatološkog ljeta (1. lipnja do 16. srpnja 2018) je rekordno sušna u Velikoj Britaniji.

 

Toplinski val se nad Skandinavijom intenzivirao sredinom srpnja i u mnogim su mjestima izmjerene rekordno visoke temperature u povijesti meteoroloških mjerenja.

Najsjevernija švedska meteorološka postaja, Naimakka (68.683° sjeverne geografske širine) je u srijedu 18. srpnja 2018. zabilježila novi apsolutni temperaturni rekord s izmjerenih 29.5°C. Stari rekord je iznosio 29.4°C, a trajao je još od 17. srpnja 1945. godine.

U Finskoj pokrajini Laponiji je u srijedu 18. srpnja 2018. također izmjerena rekordno visoka temperatura u znanoj povijesti. U mjestu Kevo je izmjereno 33.4°C.

Na meteorološkoj postaji Tarfala  u utorak 17. srpnja 2018. je izmjerena temperatura od 23.1°C, što je novi apsolutni temperaturni rekord. Stari je rekord iznosio 21.4°C. Ta se postaja nalazi na nadmorskoj visini  od 1100 metara i smatra se najhladnijom lokacijom u Laponiji (među lokacijama s dugogodišnjim nizom temperaturnih mjerenja).

Na norveškom svjetioniku Makkaue smještenom unutar Arktičkog kruha, na 70.7° sjeverne geografske širine, u noći od 18. na 19. srpnja 2018. temperatura se nije spuštala ispod 25.2°C. Riječ je o najvišoj minimalnoj temperaturi ikad izmjerenoj na području Arktika te trećoj najvišoj minimalnoj temperaturi za područje Skandinavije.  Više minimalne temperature u Skandinaviji su izmjerene samo  9. srpnja 1933. (25.5°C, Halden-Langbryggen, Norveška) i 5. srpnja 1937. godine (Alstadhaug, Norveška).

Ekstremne vrućine i dugotrajna suša su dovele do mnogobrojnih požara u Švedskoj koji se opisuju kao najgori u modernoj povijesti te zemlje. Širom Švedske sredinom srpnja gori najmanje četrdesetak velikih požara.

Podaci objavljeni u članku su preuzeti s portala wundergorund.com.

Fotografije požara iz Švedske: https://www.aftonbladet.se

Izvještaje o vremenu u Skandinaviji možete pratiti na stranicama Crometeo foruma.

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned