Tuesday, Jul. 14, 2020

Skradin dobio meteo postaju

Autor:

|

30.10.2016

|

Kategorije:

Skradin dobio meteo postaju

Ovog vikenda u Skradinu u rad je puštena automatska meteorološka postaja tipa Davis financirana sredstvima Nacionalnog parka Krka koji je Udrugi Šibenik Meteo na osnovu projekta “Meteo Krka” osigurao sredstva i lokaciju za realizaciju projekta.

Sustav se sastoji od automatske meteorološke postaje koja uz standardne parametre stanja zraka mjeri tlak, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina, UV index, solarno zračenje, isparavanje iz tla. Udruga će do završetka radova na novom putničkom terminalu za prihvat turista periodički mjeriti temperaturu vode, a nakon završetka radova automatska sonda će se trajno instalirati pri čemu će podaci bti dostupni 24h dnevno. U dogovoru s TZ Skradina u narednim danima pronaći će se i lokacija za smještaj panoramske kamere.

Ovim projektom građani Skradina i okolice, javne službe, gosti NP Krka dobiti će realne meteorološke podatke koji će osim na stranicama Šibenik Metea biti dostupne na domaćim i stranim partnerskim stranicama. Također u narednim godinama planirano je na esturaiju rijeke Krke nizvodno od Skradina postaviti još dvije meteo postaje s sondama za mjerenje temperature vode što će omogućiti još kvalitetnije praćenje promjene stanja kako u klimatološkom smislu tako i u eko svijetu.

Osim postavljanja ove 20 jubilarne automatske meteorološke postaje u sustavu Šibenik Meteo obnovljena je i obližnja meteo postaja u Dubravicama gdje je izmjenjen dio opreme.

Ova dva događaja upriličena su tradicionalnim godišnjim okupljanjem članova i prijatelja Crometeo koji se upravo ovog vikenda održao u Skradinu.

 

skradin

Foto: TZ Skradin

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Šibenik Meteo