Tuesday, Jul. 7, 2020

Slijede suhi dani, na Jadranu sunčanije i toplije

Autor:

|

23.10.2015

|

Kategorije:

Slijede suhi dani, na Jadranu sunčanije i toplije

Dugo smo čekali prvu pravu jesensku buru, a dočekali smo je tek u posljednjoj dekadi listopada. S burom su došli sunčaniji dani, ali i niže temperature zraka. Bez obzira na pomalo naglo zahlađenje, ono nije uvod u hladnije dane. Naprotiv, sljedećih dana bit će postupno malo toplije, a taj trend će se nastaviti i u nadolazećem tjednu! Zimska odjeća i obuća ipak će još malo pričekati, osobito na Jadranu. U nedjelju prelazimo na zimsko računanje vremena, što znači da će nam za spavanje ostati sat više.

Naslovna fotografija: Aleksandar Gospić

 

JADRAN:

U petak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura. Podno Velebita i dalje će biti olujne bure s orkanskim udarima. Bura će tijekom dana biti u laganom slabljenju u odnosu na jutarnje sate. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 9°C, uz obalu i na otocima većinom od 10 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 17°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 17 do 20°C.

Subota donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena, ali i slabljenja bure. Ujutro će puhati slaba do umjerena, podno Velebita još jaka bura. Bura će danju slabiti i prestati, a na moru okrenuti na umjerenu tramontanu koja prema otvorenom popodne može biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima većinom od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 22°C.

Stabilno i pretežno sunčano bit će u nedjelju. Ujutro u nekim kotlinama zaobalja može biti magle. Vjetar većinom slab, danju zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka bit će u blagom porastu, a najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na subotu. Stabilno i relativno toplo bit će i u prvoj polovini sljedećeg tjedna. U srijedu će zapuhati slabo jugo. Opširniju prognozu čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U petak se vrijeme neće bitnije mijenjati. Noć i jutro će biti hladni, mjestimice i magloviti. Danju izmjena oblaka i sunčanih razdoblja pri čemu će oblačnije biti u Gorskom kotaru i u Lici gdje možda padne i vrlo malo kiše. Drugdje većinom suho. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura uglavnom od 1 do 6, po kotlinama i niža uz moguć slab mraz, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva.

Slično vrijeme će se nastaviti i u subotu. Ujutro mjestimice magla i niska naoblaka koja se može i dulje zadržati. Sredinom dana i poslijepodne moguća su sunčana razdoblja. Vjetar slab. Jutro i dalje hladno pa se ne može isključiti mogućnost za slab mraz, osobito u slučaju vedrije noći, a dnevna temperatura možda će malo porasti pa uglavnom očekujemo između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva. U slučaju dugotrajne magle i u gorskim krajevima od 8 do 12°C.

Stabilno i suho vrijeme čeka nas i u nedjelju. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, i u nedjelju je dosta velika mogućnost za maglu ili nisku naoblaku pa je pitanje hoćemo li i koliko vidjeti sunca. Jutro ostaje prohladno, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će možda samo malo porasti. Ako dan bude maglovit temperatura će ostati oko 10°C, uz sunce možda bude i do 16 Celzijevih stupnjeva. Dakle, nema kiše, ali mogla bi nas zadesiti niska naoblaka ili magla. Ipak će to biti povoljno vrijeme za radove i boravak na otvorenom, a na ruku nam ide i povoljna biometeorološka situacija.

Čini se da bi i početkom sljedećeg tjedna vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da nam je svake noći i svakog jutra moguća magla. Nju može spriječiti naoblaka ili vjetar. U slučaju vedrine i dalje postoji mogućnost za slab mraz u jutarnjim satima. Danju bi moglo biti i sunca, ali ovisi o zadržavanju niske naoblake i magle. O količini sunca će ovisiti i dnevna temperatura. Čini se da bi se stabilno i mirno vrijeme moglo nastaviti do srijede.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov