Friday, Jul. 10, 2020

Snažan tajfun Dujuan prijeti Tajvanu

Autor:

|

27.09.2015

|

Kategorije:

Snažan tajfun Dujuan prijeti Tajvanu

Tajvan se priprema za dolazak snažnog tajfuna Dujuan. Tijekom vikenda tajfun se naglo intenzivirao i u samo 36 sati je od tajfuna prve nastao tajfun četvrte kategorije. Satelitske snimke pokazuju da Dujuan ima tzv. anularnu strukturu koju karakterizira veliko „oko“ promjer oko 80 kilometara te izostanak za tajfune odnosno uragane karakterističnih spiralnih krakova. Takvi tropski sustavi sporo slabe  i u uvjetima kada atmosferski i oceanski uvjeti nisu više povoljni za njihovo jačanje. Sredinom nedjelje je prosječna brzina najjačih  vjetrova koji prate tajfun iznosila 234 km/h, što je tek malo ispod granice za status tzv. supertajfuna (241 km/h).

Ulazak centra tajfuna na sjeverne obale Tajvana se očekuje u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu. Prema prognozi Pacifičkog centra za upozorenjena tajfune (JTWC) Dujuan bi na Tajvan trebao udariti kao tajfun treće kategorije. Međutim, s obzirom na njegove anularne karakteristike, kao i povoljne atmosferske uvjete (iznadprosječno topli ocean ispred obala Tajvana i slabi visinski vjetrovi) moguće je da taj udar bude i jači.  Predviđa se i da će se na snažnijoj desnoj strani tajfuna naći glavni grad Taipei-

Tajvan je početkom kolovoza direktno pogodio tajfun treće kategorije Soudelor. Udario je s vjetrovima prosječne brzine od 193 km/h. Život je izgubilo osam osoba. Materijalna šteta je procijenjena na 30 milijuna dolara. Više od 4 milijuna ljudi je na Tajvanu ostalo bez struje tijekom udara tog tajfuna što je rekord u znanoj povijesti tajfuna. Soudelor je donio i ekstremnu kišu. Na sjeveru Tajvana je palo do 1334 litara kiše.

Najviše štete u znanoj povijesti Tajvana je počinio supertajfun Herb u srpnju 1996. godine. S vjetrovima od 241 km/h direktno je prešao preko Taipeia. Počinjena je šteta od 1.1 milijarde dolara. Taj je tajfun na Tajvanu usmrtio 51 osobu, a potom u Kini još njih 233 (nestalima je proglašeno još 306 osoba, od čega 284 u Kini). Herb je na Tajvanu donio do 1987 litara kiše.

Satelitska snimka te prognoza položaja i jakosti  tajfuna Dujuan (nedjelja 27. rujna 2015. (12:00 GMT)

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned