Friday, Jul. 3, 2020

Snažna ciklona (bivši uragan Bertha) na sjeverozapadu Europe

Autor:

|

11.08.2014

|

Kategorije:

Snažna ciklona (bivši uragan Bertha)  na sjeverozapadu Europe

Atlantski uragani i tropske oluje koje ne završe svoj put na obalama Srednje Amerike ili SAD-a, često se, kad  nad hladnijim vodama sjevernog Atlantika izgube svoja tropska obilježja, upute prema obalama sjeverozapadne Europe gdje donose  jake oluje. Sličan je put prošao i uragan Bertha.  Najprije je posljednjeg dana srpnja jugoistočno od Malih Antila formirana druga tropska oluja sezone nazvana Bertha. Nekoliko dana kasnije, 4. kolovoza Bertha je  u blizini Bahama postala i uragan prve kategorije.

Taj je status zadržala kratko jer je već slijedeći dan opet klasificirana kao tropska oluja, a potom je 6. kolovoza postala tzv. post-tropska oluja.  Ex-Bertha je potom nastavila svoj put preko sjevernog Atlantika prema Velikoj Britaniji gdje se tijekom vikenda spojila s dvije manje ciklone nad sjevernim morem i ojačala u snažnu ciklonu.  Dijelovima Velike Britanije, zapadne, srednje i sjeverne Europe ta je ciklona  donijela snažno nevrijeme.

Na satelitskoj snimci vidi se za dobe godine, neuobičajeno jaka ciklona smještena nad Sjevernim morem. Tlak se spustio do vrlo niskih 975 hPa. Pripadni frontalni poremećaj  je vrlo izražen i proteže se od juga Francuske, preko Alpa i srednje Europe do Skandinavije. 

slika

Dijelove Velike Britanije zahvatili su snažni vjetrovi koji su rušili drveće. Pala je i obilnija kiša, amnoge su ceste zbog poplava i bujica također bili zatvorene za promet.

Snažne oluje zahvatile su i dijelove Francuske i Belgije.  Potvrđeno je formiranje pet tornada (dva u Francuskoj i tri u Belgiji). Tornado kod Marbaya u Belgiji je ozlijedio četiri osobe.

Oluja s snažnim vjetrovima je krajem nedjelje zahvatila i zapad Njemačke. Najteže je stradalo ljetovalište Bad Schwalbach gdje je vjetar posve uništio ili oštetio krovove pedesetak kuća

Snažna oluja, neuobičajena za početak kolovoza zahvatila je i jugozapad Norveške. Norveški meteorolozi su objavili da su na nekim lokacijama izmjerene, za kolovoz rekordne brzine vjetrova.

 Lokacije tornada tijekom vikenda na sjeveru Francuske  i u Belgiji (European Severe Weather Database)

Prognostička karta berlinskog Instituta za meteorologiju za utorak 12.8.2014. (12:00 UTC) – ex-Bertha se nalazi  ispred obala Norveške

 

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned