Wednesday, Jun. 3, 2020

Snažna oluja pogodila jugoistok Australije: Poplava odnijela kuću (VIDEO)

Autor:

|

21.04.2015

|

Kategorije:

Snažna oluja pogodila jugoistok Australije: Poplava odnijela kuću (VIDEO)

Jugoistok Australije se nalazi pod udarom snažne sporo pokretne  oluje. U gradu Dungong (217 km sjeverno od Sidneya) su u poplavama život izgubile 3 osobe. U 24 sata u tom je gradiću sa 12 tisuća stanovnika palo 312 litara kiše. Velika količina kiše je uzrokovala poplave i bujice.  Duž cijele obale Novog Južnog Wallesa pale su velike količine kiše, na mnogim lokacijama preko 100 litara. U Sidneyu je u 24 sata, od ponedjeljka na utorak palo 119 litara kiše, što je najkišovitiji dan od 2002. godine.

Uz obilnu kišu šire područje Sydneya je 33 sata bilo na udaru jakog vjetra prosječne brzine 48 km/h s čestim udarima od 80 km/h, a izmjeren je i orkanski udar vjetra od 133 km/h.  Jak vjetar je rušio drveće i dalekovode pa je bez struje ostalo 215 tisuća ljudi, što je najveći prekid u opskrbi strujom u zadnjih 8 godina.  Sa plaža je jak vjetar odnio od 18 do 20 cm pijeska, pa je i popularna Bond plaža u Sydneyu zatvorena.Za 8 rijeka na području pogođenom obilnim oborinama je proglašeno stanje opasnosti od poplava.

Australski meterološki zavod  (BOM) je objavio da se uz istočnu obalu Australije ovako snažne, izvantropske oluje javljaju nekoliko puta godišnje, najčešće u jesen i zimu. Vrhunac olujne sezone je obično u lipnju, prvom mjesecu klimatološke zime.  U Sydneyu je za vrijeme oluje početkom kolovoza 1986 godine u 24 sata palo 328 litara kiše, što je najveća jednodnevna količina kiše u Sydneyu.

Poplave u gradu Dungog na istoku Australije nosile su i kuće (Video: BBC)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned