Sunday, Jul. 12, 2020

Snažne pijavica pogodile Genovu, u zaleđu 300 mm kiše (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

19.08.2014

|

Kategorije:

Snažne pijavica pogodile Genovu, u zaleđu 300 mm kiše (FOTO, VIDEO)

Iako je na prizemnim sinoptičkim kartama slabo uočljiva, plitka sredozemna ciklona, koja je nastala na frontalnom sustavu duboke ciklone iznad sjeverne Europe, donijela je vrlo jako nevrijeme sjeverozapadnoj Italiji.

Čak 300 litara kiše po kvadratnom metru palo je do 14 sati u gradiću Fiorino, u planinskom zaleđu sjeverozapadno od Genove. Tek nešto manje dobio je Passo del Turchino, gdje je palo više od 200 mm kiše unutar 24 sata. Kiše su izazvale poplave i bujice, a stanje se u popodnevnim satima počelo stabilizirati.

Sama obala primila je znatno manje kiše od zaleđa, iako i tamo količine oborine nisu zanemarive. Aenzano je primio 90 mm kiše, a područje Genove od 50 do 70 mm.

Ipak, meteorološki događaj dana u Italiji jesu desetci pijavica koje su jutarnjim satima i sredinom dana pogodili obale Ligurskog mora. Najteže je pogođeno obalno područje Arenzana gdje su pijavice s mora nad obalu stigle oko 11:30 i pri tom načinile značajnu materijalnu štetu. Meteorološka postaja u Arenzanu zabilježila je udara vjetra od 110 km/h.

Tornadične pijavice zabilježene su i u samoj Genovi. Najjači nalet dogodio se oko 12:30, kada su pijavice izašle s mora u sam obalni dio grada, rušeći štandove, i lomeći grane i stabla, oštećujući krovove. U vrijeme pisanja ovoga teksta još nema podataka o mogućim žrtvama ovog snažnog nevremena u Italiji.

Foto: Meteo Web
p0

p00

p000

p1

p2

p3

p4

p5

p6

p7

p8

p9

p9b

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić