Tuesday, Aug. 11, 2020

Somaliju pogodio najjači tropski ciklon u znanoj povijesti

Autor:

|

21.05.2018

|

Kategorije:

Somaliju pogodio  najjači  tropski  ciklon u znanoj povijesti

Somaliju je u subotu pogodio najjači tropski ciklon u znanoj povijesti te afričke države. Ciklon nazvan Sagar je, nakon što je prošao cijeli Adenski zaljev, pogodio obale Somalije s vjetrovima prosječne brzine od 96 km/h. Podaci o tropskim sustavima na sjevernom dijelu Indijskog oceana se vode od 1966.  godine i Sagar je najjači tropski ciklon koji je od tada pogodio Somaliju.

Ujedno je, po mjestu ulaska na kopno i „najzapadniji“ tropski sustav na području sjevernog dijela Indijskog oceana. Sagar je tek treći poznati tropski ciklon koji je ušao u Adenski zaljev. U zadnje 52 godine Somaliju je pogodilo samo pet tropskih ciklona i svi su ušli na istočne obale Somalije.  Svih pet tropskih ciklona koji su pogodili Somaliju u znanoj povijesti je zabilježeno nakon sezone monsuna, dakle u jesenskom razdoblju.

Sagar je osim Somalije obilnu kišu i poplave donio i susjednom Djiboutiju te krajnjem sjeveroistoku Etiopije.  U Somaliji je život izgubilo 16 osoba u zapadnoj pokrajini Awdal. Uništeno je najmanje 35 kuća.

Prognostički modeli za slijedeće dane najavljuju razvoj novog tropskog ciklona nad Arapskim morem. Taj ciklon bi mogao znatno ojačati i postati snažan tropski ciklon (ekvivalent uragana) četvrte kategorije tijekom petka i subote. Na njegovom bi se udaru mogao naći Oman.

 

Samo su tri tropska ciklona od 1966. godine (od kada postoje satelitski podaci) zabilježena na području Adenskog zaljeva. Sagar je „najzapadniji“ po mjestu ulaska na kopno.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned