Friday, Jan. 22, 2021

Split: Otovrena prva samostalna izložba fotografija Miroslava Lelasa “(Ne)vrijeme u slikama”

Autor:

|

23.02.2017

|

Kategorije:

Split: Otovrena prva samostalna izložba fotografija Miroslava Lelasa “(Ne)vrijeme u slikama”

U četvrtak navečer u Klubu Zona, s početkom u 18 sati, otvorena je prva samostalna izložba fotografija mladog splitskog fotografa Miroslava Lelasa. Izložba naziva “(Ne)vrijeme u slikama” objedinila je prizore snimljene od Ražanca do Biokova, a vezane uz ekstremne vremenske pojave koje se javljaju u Dalmaciji u svim godišnjim dobima.

Na otvaranju izložbe Miro se prisjetio kako je izgledalo nekoliko zanimljivijih situacija fotografiranja meteoroloških ekstrema, ali i pojasnio koliko teško uhvatiti pravi trenutak u često surovim atmosferskim uvjetima.

U Hrvatskoj postoje fotografi koji bilježe nevere, love fascinantne fotografije nevremena, a u javnosti se sve više nazivaju “lovcima na oluje”. Da nije udruge CROMETEO i medija vjerojatno javnost nikada ne bi vidjela njihove radove jer tko bi se pohvalio da lovi oluje, da čeka cijelu noć kako bi uhvatio nadolazeći oblak, da iz kreveta izlazi po najvećem nevremenu u potrazi za jednom fotografijom.

Ova izložba prikazuje upravo takve fotografije na kojima priroda pokazuje svoju moć, a zajedno s ljudima stvara kompoziciju koju se teško može ponoviti tj. ponovno reproducirati. Nešto što priroda napravi je samo trenutak u vremenu, a ako ga zabilježimo na fotografiji ostaje za vječnost.

Izložba će biti zatvorena 1. ožujka, a upravo na taj datum u 20 sati predavanje na temu “Hrvatski lovci na oluje” održat će Rade Popadić iz Crometeo tima.

Miroslav Lelas rođen je 1997. u Splitu. Fotografiju je upoznao kroz analogne fotoaparate, a u svijet fotografiranja nevremena i vremenskih pojava uvukla ga je udruga CROMETEO čiji je aktivan član od 2013. godine. Kao fotograf volontirao je na portalu infozona.hr, danas radi kao fotoreporter na novinskom portalu DalmacijaNews.hr, a trenutno je i student Pomorskog fakulteta u Splitu.

Sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi od kojih izdvaja izložbe “Splitska.tiramola” koje su održane u Galeriji Fotokluba Split 2014. i 2015. godine te “Meteorološki kontrasti IV” čiji je postav prethodnih godina obišao cijelu Hrvatsku.

Foto: Goran LešKomentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju

O Autoru

Rade Popadić