Thursday, Jul. 2, 2020

Sredinom tjedna dosta sunca i ranoljetne topline

Autor:

|

15.05.2017

|

Kategorije:

Sredinom tjedna dosta sunca i ranoljetne topline

Ako iz bilo kojeg razloga tražite dane bez oborina, aktualni tjedan je idealan za vas! Anticiklona će nam omogućiti niz stabilnih dana. Iznimka će lokalno biti ponedjeljak i sam kraj tjedna, osobito u unutrašnjosti (gdje se ni tijekom tjedna ne može sasvim isključiti mogućnost za neki kraći lokalni pljusak). Nastavit će se natprosječno toplo vrijeme, a ne isključuje se mogućnost da ponegdje na Jadranu najviše dnevne temperature zraka dosegnu ljetnih 30 Celzijevih stupnjeva.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Osobito će u zaobalju u popodnevnim satima, uz prolazno jači razvoj oblaka, biti kiše, pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih. Pokoji pljusak moguć je i ponegdje uz obalu. Veći dio dana puhat će slab do umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada, a navečer će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 28°C.

Utorak će biti pretežno sunčan. Popodne samo ponegdje, uz prolazno umjeren razvoj naoblake, može biti slabih i prolaznih pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, ponegdje uz jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 24 do vrućih 30°C u dolini Neretve.

Pretežno sunčano bit će u srijedu. Puhat će umjerena, ponegdje i pojačana bura, na moru popodne tramontana. Jutarnje temperature bez promjene najviše dnevne većinom od 23 do 29°C.

Četvrtak donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro će još puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

Stabilno i pretežno vedro vrijeme nastavit će se tijekom petka. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Bit će neznatno toplije u odnosu na četvrtak.

Pretežno sunčano bit će i tijekom subote. U prvom dijelu dana bit će većinom tiho, popodne će zapuhati slabo do umjereno jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Nedjelja će veći dio dana pretežno sunčana, ali je navečer moguće umjereno naoblačenje sa zapada. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Jutro će biti malo toplije, a danju neznatno svježije u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

Ponedjeljak nam donosi više oblaka nego sunca. Povremeno može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Bit će i malo hladnije uz temperaturu između 18 i 23 Celzijeva stupnja.

U utorak će i vrijeme i bioprognoza biti povoljniji. Od jutra djelomično sunčano, ali još uvijek nestabilno pa su osobito u Slavoniji i gorskim krajevima mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi s grmljavinom. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj više suhog vremena. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Budući da ni sjevernije od nas nema neke velike hladnoće taj vjetar i neće biti posebno hladan. Zato nam temperatura i u utorak ostaje između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.
Srijeda nam donosi puno sunca i topline, a vjetar će oslabjeti. Zbog toga postoji mogućnost za kratkotrajnu jutarnju sumaglicu ili maglu, uglavnom po kotlinama. Ako je i bude bit će kratkotrajna. Poslijepodne su rijetko gdje mogući kraći pljuskovi, uglavnom na krajnjem istoku i u gorju. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka između 8 i 13, a danju uz temperaturu do 25 Celzijevih stupnjeva.

Od četvrtka do subote nastavit će se suho vrijeme uz puno sunca i topline. Polako će iz dana u dan biti sve toplije, stupanj po stupanj, pa do subote ili nedjelje možemo dostići temperaturu od 27 Celzijevih stupnjeva. Lagano će opet zajužiti što možda nije sretna vijest za meteoropate i kronične bolesnike. Svi koji trebaju nekoliko dana suhog i toplog vremena za radove na otvorenom mogu iskoristiti ovaj period.

U subotu i nedjelju kombinacija oblaka i sunca, a mjestimice može biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom. Ako i bude to će biti kratkotrajna i lokalna pojava, nekako se čini veća mogućnost kasnije poslijepodne. Jutarnja temperatura zraka oko 15, a sredinom dana će biti oko 21-25 Celzijevih stupnjeva, ovisno o pojavi tih pljuskova. Dani koje možemo planirati na otvorenom, ali jednim okom pratite događaje na nebu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov