Saturday, Sep. 21, 2019

Sredinom tjedna dosta sunca i ranoljetne topline

Autor:

|

15.05.2017

|

Kategorije:

Sredinom tjedna dosta sunca i ranoljetne topline

Ako iz bilo kojeg razloga tražite dane bez oborina, aktualni tjedan je idealan za vas! Anticiklona će nam omogućiti niz stabilnih dana. Iznimka će lokalno biti ponedjeljak i sam kraj tjedna, osobito u unutrašnjosti (gdje se ni tijekom tjedna ne može sasvim isključiti mogućnost za neki kraći lokalni pljusak). Nastavit će se natprosječno toplo vrijeme, a ne isključuje se mogućnost da ponegdje na Jadranu najviše dnevne temperature zraka dosegnu ljetnih 30 Celzijevih stupnjeva.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Osobito će u zaobalju u popodnevnim satima, uz prolazno jači razvoj oblaka, biti kiše, pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih. Pokoji pljusak moguć je i ponegdje uz obalu. Veći dio dana puhat će slab do umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada, a navečer će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 22 do vrlo toplih 28°C.

Utorak će biti pretežno sunčan. Popodne samo ponegdje, uz prolazno umjeren razvoj naoblake, može biti slabih i prolaznih pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, ponegdje uz jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 24 do vrućih 30°C u dolini Neretve.

Pretežno sunčano bit će u srijedu. Puhat će umjerena, ponegdje i pojačana bura, na moru popodne tramontana. Jutarnje temperature bez promjene najviše dnevne većinom od 23 do 29°C.

Četvrtak donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro će još puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 27°C.

Stabilno i pretežno vedro vrijeme nastavit će se tijekom petka. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Bit će neznatno toplije u odnosu na četvrtak.

Pretežno sunčano bit će i tijekom subote. U prvom dijelu dana bit će većinom tiho, popodne će zapuhati slabo do umjereno jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Nedjelja će veći dio dana pretežno sunčana, ali je navečer moguće umjereno naoblačenje sa zapada. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Jutro će biti malo toplije, a danju neznatno svježije u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

Ponedjeljak nam donosi više oblaka nego sunca. Povremeno može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Bit će i malo hladnije uz temperaturu između 18 i 23 Celzijeva stupnja.

U utorak će i vrijeme i bioprognoza biti povoljniji. Od jutra djelomično sunčano, ali još uvijek nestabilno pa su osobito u Slavoniji i gorskim krajevima mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi s grmljavinom. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj više suhog vremena. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Budući da ni sjevernije od nas nema neke velike hladnoće taj vjetar i neće biti posebno hladan. Zato nam temperatura i u utorak ostaje između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.
Srijeda nam donosi puno sunca i topline, a vjetar će oslabjeti. Zbog toga postoji mogućnost za kratkotrajnu jutarnju sumaglicu ili maglu, uglavnom po kotlinama. Ako je i bude bit će kratkotrajna. Poslijepodne su rijetko gdje mogući kraći pljuskovi, uglavnom na krajnjem istoku i u gorju. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka između 8 i 13, a danju uz temperaturu do 25 Celzijevih stupnjeva.

Od četvrtka do subote nastavit će se suho vrijeme uz puno sunca i topline. Polako će iz dana u dan biti sve toplije, stupanj po stupanj, pa do subote ili nedjelje možemo dostići temperaturu od 27 Celzijevih stupnjeva. Lagano će opet zajužiti što možda nije sretna vijest za meteoropate i kronične bolesnike. Svi koji trebaju nekoliko dana suhog i toplog vremena za radove na otvorenom mogu iskoristiti ovaj period.

U subotu i nedjelju kombinacija oblaka i sunca, a mjestimice može biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom. Ako i bude to će biti kratkotrajna i lokalna pojava, nekako se čini veća mogućnost kasnije poslijepodne. Jutarnja temperatura zraka oko 15, a sredinom dana će biti oko 21-25 Celzijevih stupnjeva, ovisno o pojavi tih pljuskova. Dani koje možemo planirati na otvorenom, ali jednim okom pratite događaje na nebu.

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Kristijan Božarov