Monday, Jul. 6, 2020

Stabilno vrijeme se nastavlja, ništa od bijelog Božića?

Autor:

|

14.12.2015

|

Kategorije:

Stabilno vrijeme se nastavlja, ništa od bijelog Božića?

Samo nas tjedan dana dijeli od početka kalendarske zime, a pravog zimskog vremena nema ni u primislima. Nema sumnje da izostanak hladnog vremena pogoduje kućnim proračunima jer se manje troši na grijanje, no koliko je neobično duga i izražena natprosječna toplina zdrava za ljude i prirodu, tek ćemo vidjeti. Stabilni prosinački dani samo su nastavak stabilnog razdoblja koje nas prati od studenog. I studeni i prosinac poznati su po učestalim ciklonama, tj. nestabilnom vremenu, no ove godine oba mjeseca i u većem dijelu Europe i Sjeverne Amerike dominantno su pod utjecajem snažnih i toplih zapadnih visinskih strujanja pa za sada ozbiljnije zime nema. U većem dijelu Sredozemlja pa tako na našem području, kontinuirano se obnavlja polje visokog tlaka zraka pa nas prati stabilno vrijeme bez oborina. Zbog više čimbenika, ovako dugi niz stabilnih dana zna producirati maglu, sumaglicu i niske oblake koji se na nekom području mogu duže zadržati. Da smo u hladnijem dijelu godine svjedoče tek noćne i (rano)jutarnje temperature zraka, osobito u unutrašnjosti. Tamo su se minimalne vrijednosti mjestimice spuštale i do hladnih -7°C, i to na standardna 2 metra iznad površine tla. Pri samom tlu bilo je i hladnije. Dani su na kopnu prohladni, a na Jadranu natprosječno topli. U novom tjednu ništa nova! Postojana anticiklona i dalje će “carevati” iznad našeg dijela Europe, donoseći nam nastavak stabilnog vremena uz temperature zraka koje će danju i dalje biti više od normale za ovaj dio godine.

JADRAN:

Danas će u većem dijelu Dalmacije biti pretežno sunčano. Oblačnije na otvorenom moru i dijelu sjevernog Jadrana, gdje se niski oblačni sloj može zadržati veći dio dana, a ponegdje je moguća i koja kišna kap. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera, navečer sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature od -1 ponegdje u Zagori do 12°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Utorak će biti pretežno sunčan. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Noću tiho ili slab vjetar promjenjiva smjera. Danju će zapuhati slab sjeverozapadnjak koji će biti jači prema kraju dana na moru Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature od -2 ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita povremeno jaka, a samo ujutro na otvorenom moru može biti umjerene do pojačane tramontane. Jutarnje temperature u neznatnom porastu, najviše dnevne većinom od 10 do toplih 16°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Ujutro ja u zaobalju moguća magla. Noću će puhati slaba bura, danju tiho ili slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature od -2 ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Stabilno će biti i tijekom petka. Bit će pretežno sunčano, ponegdje ujutro uz maglu ili niske oblake. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Temperature bez promjene. Za vikend nastavak stabilnog vremena.

U subotu će biti pretežno sunčano. Subota će biti pretežno sunčana. Ujutro ponegdje u zaobalju magla. Puhat će slab sjeverozapadnjak, na moru povremeno umjeren. Toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 10 do 16°C.

Nedjelja će biti stabilna uz suho i pretežno sunčano vrijeme. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će na otvorenom moru biti pojačan. Toplo za dio godine.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, ni u nadolazećem tjednu nema promjene vremena. Mogućnost ostvarenja prognoze je značajna. Sve do Božića anticiklona će održavati stabilno vrijeme, tek ponegdje uz jutarnju maglu. Temperature zraka će biti značajno više od normale za dio godine. Ne samo da je izgledno da Badnjak i Božić neće donijeti hladnoću i snijeg, već bismo ga mogli proslaviti na plažama u kratkim rukavima.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak djelomično sunčano, ali se i dalje u nekim nizinskim dijelovima može zadržati tmurno ili maglovito. Jutarnja temperatura zraka ispod nule, a najviša dnevna uvelike će ovisiti o količini sunca. Uz cjelodnevnu nisku naoblaku bit će od 1 do 5°C, a ako se razvedri moglo bi biti do 7 Celzijevih stupnjeva. Ipak je to ugodan i zdrav početak tjedna jer će biometeorološka situacija biti povoljna, a možda ćemo imati i malo sunca.

U utorak postoji mogućnost za samo malo sunca, ali se i dalje u našim nizinskim dijelovima može zadržati tmurno ili maglovito. Jutarnja temperatura zraka oko ili malo ispod nule, a najviša dnevna uz cjelodnevnu nisku naoblaku bit će od 0 do 2°C, a ako se razvedri moglo bi biti do 6 Celzijevih stupnjeva. Ipak je to ugodan i zdrav početak tjedna jer će biometeorološka situacija biti povoljna, a možda ćemo imati i malo sunca.

Pitanje je koliko će i sredinom tjedna biti sunca jer je velika mogućnost da se nastavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i sunčanijem vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti dosta hladno uz temperaturu zraka oko nule. Ako se u nekom danu razvedri i pojavi se sunce onda možemo računati na malo toplije vrijeme tijekom dana. No, čini se da baš i nećemo vidjeti sunce.

Čini se da bi i u četvrtak bilo dosta oblaka, ali bi se trebalo zadržati većinom suho ili možda uz slabu rosulju. Jutarnja temperatura oko nule ili malo ispod  pa nije sasvim isključena opasnost od poledice, a dnevna se neće bitnije mijenjati ili će samo malo porasti. Vjetar većinom slab, a vidljivost mjestimice može smanjivati magla, osobito u noćnim i jutarnjim satima.

Manja promjena vremena je moguća tijekom petka kad će postojati veća mogućnost za sunčana razdoblja. Najviša dnevna temperatura većinom od 6 do 9°C. Za vikend bi trebala probiti južina, a to znači jačanje jugozapadnog vjetra, razbijanje hladnijeg prizemnog sloja zraka i djelomično razvedravanje. Zato će za vikend vjerojatno biti malo više sunca, ne vidi se nikakva ozbiljnija kiša, a temperatura zraka će biti u porastu. Dodajmo da je šansa za bijeli Božić ove godine vrlo mala.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov