Thursday, Jul. 16, 2020

Stiže olujna i orkanska bura te osjetno zahladnjenje!

Autor:

|

15.01.2016

|

Kategorije:

Stiže olujna i orkanska bura te osjetno zahladnjenje!

Fotografija: Aleksandar Gospić

U aktualnom tjednu meteoroloških uzbuđenja nije nedostajalo. Početkom tjedna pratila nas je izražena toplina, a u Komiži, Zadru i Metkoviću izmjerene su najviše siječanjske temperature u povijesti meteoroloških mjerenja. Uslijedilo je nekoliko vrlo nestabilnih dana, s povremenom kišom, ali i izraženijim grmljavinskim neverama. Na moru je u utorak i srijedu puhao umjerena do jak lebić i pulenat, što je ponegdje donijelo plavljenje nižih dijelova obale. Tek što se vrijeme prolazno smirilo u prvom dijelu četvrtka, krajem dana stiglo je novo naoblačenje kao uvod u još jednu promjenu vremena.

Nova ciklona donijet će oborine u prvom dijelu petka, no njenim prolaskom dalje na jugoistok otvorit će se “istočna” vrata, što znači da će se nad naše područje sliti vrlo hladna kontinentalna zračna masa. Temperature zraka bit će u velikom padu, no zahlađenje će u većini predjela proći bez oborine. Svi koji se raduju snijegu, mahom neće doći na svoje!

JADRAN:

Petak će biti promjenjiv. Oblačnije u prvom dijelu dana, osobito u Dalmaciji, gdje mjestimice može biti grmljavine, a lokalno će pasti i preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Snijega će prolazno biti samo u planinama. Slabljenje oborine i djelomično razvedravanje već ujutro će zahvatiti sjeverni Jadran, danju će se širiti i na Dalmaciju. U noći će u Dalmaciji puhati umjeren, na moru ponegdje i jak lebić, ali će se tramontana sa sjevernog Jadrana brzo proširiti na čitavu obalu. Vjetar na moru danju može imati olujne udare, uz obalu će biti znatno slabiji. Minimalne jutarnje temperature zraka od 3°C ponegdje u zaobalju do 12°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u Istri do 15°C na jugu Dalmacije. Navečer posvuda hladnije.

U subotu na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano. Malo snijega nošenog burom može biti podno Velebita, Dinare i Kamešnice, a pljuskova kiše na otvorenom moru Dalmacije i samo ponegdje na vanjskim otocima. Puhat će jaka bura, popodne ponegdje i olujna. Orkanskih udara preko 120 km/h neće biti samo podno Velebita, već i drugdje podno obalnog gorja. Osjetno hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka od -1°C ponegdje u zaobalju do 9°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 5°C ponegdje u Istri do 11°C na jugu Dalmacije. Navečer posvuda osjetno hladnije.

Nedjelja donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. U većini predjela suho. Podno Velebita, Kamešnice i Dinare povremeno će padati slab snijeg nošen burom, a vrlo slabi pljuskovi snijega mogući su ponegdje i u ostatku Dalmacije. Puhat će jaka do olujna bura s orkanskim udarima, navečer će udari mjestimice prelaziti 130 km/h! Bit će hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka od -5°C ponegdje u zaobalju do 5°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od -2°C ponegdje u Istri do 7°C ponegdje na vanjskim otocima Dalmacije.

U ponedjeljak i utorak suho, uz postupno slabljenje vjetra, ali će biti još malo hladnije, osobito u noćnim satima kada će mraza biti gotovo posvuda uz obalu i na otocima. Detaljnu prognozu vremena za novi tjedan čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U petak u prvom dijelu dana pretežno oblačno, mjestimice s oborinama. U nizinama uglavnom kiša ili susnježica, u gorju će biti snijega uz novi snježni pokrivač. Ponegdje je i u nizinama moguće malo snijega, uglavnom na Kordunu, Banovini i dijelu Posavine. Već prijepodne će na sjeverozapadu oborine prestati, a u drugom dijelu dana postupno i drugdje. Krajem dana dolazi djelomično razvedravanje sa sjeverozapada. Zapuhat će vjetar sjevernih smjerova, a temperatura zraka će biti uglavnom između -1 u gorju do 5 Celzijevih stupnjeva ponegdje u nizinama.

U subotu većinom suho, ali uz dosta oblaka. Ponegdje u Gorskom kotaru i Lici može biti slabog snijega. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -5 do 0, a najviša dnevna od -1 do 4 Celzijeva stupnja.

U nedjelju nastavak hladnog i većinom suhog vremena. Bit će dosta oblaka, ali i sunčanih razdoblja. Više sunca na sjeveru i sjeverozapadu, a oblačnije će biti u Lici i Slavoniji. Uglavnom u Lici je moguć slab snijeg. I dalje vjetrovito uz umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od -9 do -3, a najviša dnevna između -4 i 1 Celzijev stupanj.

Stabilno, suho i hladno vrijeme imat ćemo i na početku novog tjedna uz temperaturu i danju i noću ispod nule. U gorju bi noćna temperatura mogla pasti i do -20°C u slučaju vedre noći i snijega na tlu. U nizinama će jutarnja temperatura pasti na oko -10°C. Danju od -5 u gorju do 0°C u nizinskim predjelima. Sredinom tjedna, tamo oko srijede ili četvrtka, neki prognostički izračuni daju mogućnost za slab snijeg, ali to još nije sasvim sigurno. Najvjerojatnije ostaje bez oborina uz nisku temperaturu zraka. Takvo vrijeme je i zdravo pa će biometeorološka situacija biti povoljna.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov