Tuesday, Sep. 17, 2019

Stižu ciklone, obilne kiše i jesenske temperature

Autor:

|

05.10.2015

|

Kategorije:

Stižu ciklone, obilne kiše i jesenske temperature

Samo nas deset dana dijeli od sredine klimatološke jeseni. Početkom listopada prate nas temperature zraka koje su više od prosjeka za dio godine, a svi željni jesenskog kupanja u moru mogu to bez problema napraviti pošto je more diljem Dalmacije toplije od 20°C. Na jugu Dalmacije doseže i 23 stupnja. Vremenske prilike u novom tjednu ipak će sve više nalikovati pravoj jeseni, osobito krajem tjedna, kada je moguća škura bura i prvo značajno zahlađenje ovog listopada.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Dok će na sjevernom Jadranu većinom biti suho, u Dalmaciji će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Najviše oborina past će u Zagori sjeverne i srednje Dalmacije. Puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu i jugozapadnjak, prema kraju dana vjetar će posvuda dodatno oslabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u Zagori do 25°C.

Utorak će biti vrlo promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako je već od jutra moguća slaba kiša, tek se navečer sa zapada očekuje novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a oborine će ponegdje biti i obilnije. Puhat će slabo do umjereno jugo koje ponegdje na moru u drugom dijelu dana može biti pojačano do jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 19°C do 25°C.

Srijeda donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Lokalno će unutar 24 sata pasti više od 30 litara oborine po kvadratnom metru. U početku će još puhati jugo koje će danju slabiti i prestati, a popodne će se sa sjevernog Jadrana prema Dalmaciji širiti umjeren zapadnjak do tramontana koja na moru ponegdje može biti i jaka. Jutro će biti relativno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°C.

Četvrtak će biti malo stabilniji u odnosu na prethodne dane, pa će donijeti nešto više sunčanih razdoblja, ali su i dalje, većinom u Dalmaciji, mogući povremeni pljuskovi ili slaba kiša. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i tramontana, u Dalmaciji većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Temperature zraka u Dalmaciji bez veće promjene, na sjevernom Jadranu malo niže.

Petak će biti djelomično sunčan sa sve više oblaka prema kraju dana. Novi kišni val zahvatit će Jadran navečer sa zapada, a ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom. Tijekom dana zapuhat će slabo jugo koje će navečer početi jačati. Jutro će biti malo svježije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 19 do 23°C.

Izgledi vremena za dane vikenda još nisu posve jasni. Sigurno je da nam stiže nova jaka ciklona, a s njom i obilne kiše, no o položaju sustava ovisit će hoće li i koliko zahladiti. Prema današnjim prognostičkim materijalima, čini se da nam subota donosi pretežno oblačno vrijeme. U Dalmaciji će cijeli dan biti kiše, pljuskova i grmljavine. Lokalno su moguće ekstremne količine oborina, i preko 100 litara po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu u početku suho, ali će tijekom dana biti sve kišovitije. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita do kraja dana i olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji levant i jugo koje će na jugu Dalmacije biti jako s olujnim udarima u drugom dijelu dana. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 23°C.

U nedjelju umjereno do znatno oblačno, povremeno kišu i grmljavinske pljuskovi koji u Dalmaciji ponovno mogu biti obilniji. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna, a na jugu Dalmacije levant i jugo. Na sjevernom Jadranu osjetno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 17°C, u Dalmaciji od 17 do 23°C.

KOPNO:

U ponedjeljak će vrijeme biti sasvim ugodno. U noći mjestimice kiša, ali već od jutra bi trebalo nastupiti smirivanje vremena, prestanak kiše, a zatim i djelomično razvedravanje pa će tijekom dana biti i sunčanih razdoblja. Puhat će slab, mjestimice do umjeren jugozapadni vjetar pa će i dalje biti relativno toplo. Ujutro oko 10°C, ponegdje uz kratkotrajnu maglu, a najviša dnevna temperatura oko 20 Celzijevih stupnjeva ili malo viša, osobito u Slavoniji.

Utorak nam donosi više oblaka, a mjestimice je moguća i slaba kiša ili pljusak, osobito prema kraju dana. Više kiše u Gorskom kotaru i Lici, a većinom suho bi još moglo ostati na istoku gdje su najvjerojatnija i sunčana razdoblja. Ostat će relativno toplo za početak listopada uz jutarnju temperaturu oko 10, a dnevnu do 18 Celzijevih stupnjeva, na istoku i malo višu. Puhat će slab vjetar pa pogoršanje vremena i pad tlaka neće baš odgovarati meteoropatima i kroničnim bolesnicima jer biometeorološka situacija neće biti odveć povoljna.

Čini se da će srijeda biti dosta nepovoljna. Pretežno oblačno i hladnije, a povremeno se očekuje kiša. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove pa će zato (a i zbog manjka sunca) biti hladnije u odnosu na početak tjedna.

I u četvrtak možemo očekivati oblačno, prohladno i mokro vrijeme. Čini se da će kiša biti obilnija nego u srijedu. I dalje ostaje prava jesenska temperatura od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

U petak će se taj oblačni sustav polako udaljavati od našeg područja. U početku još pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Tijekom dana bi kiša trebala prestati, a moguće je i djelomično razvedravanje pa se možda pojavi i malo sunca. Ostaje podjednako svježe kao u srijedu i četvrtak, znači prohladno, ali u skladu s dobom godine. U petak i subotu ujutro moguća je mjestimična magla.

 Za vikend izgleda da imamo novu ciklonu. To bi značilo opet oblačno i kišovito vrijeme, a postupno i još hladnije. Strujat će nam zrak sa sjeveroistoka što znači vjetrovito i hladno. Malo bolje bi moglo biti u ponedjeljak, ali još malo hladnije pa bi temperatura mogla cijeli dan ostati ispod 10 Celzijevih stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Kristijan Božarov