Sunday, Aug. 1, 2021

Stižu vrući dani, a nakon toga jesen?

Autor:

|

27.08.2015

|

Kategorije:

Stižu vrući dani, a nakon toga jesen?

Ploče, Šibenik i Makarska bili su tijekom srijede najtopliji gradovi u Hrvatskoj. Živa je u hladu meteorološkog zaklona pokazala vrućih 32°C u najtoplijem dijelu dana. Nema sumnje, ljeto nam se na kraju kolovoza vratilo u velikom stilu, no to je tek “zagrijavanje” prije novog vala vrućina koji će nam početi za vikend. More je i dalje vrlo ugodno za kupanje. Površinske temperature zraka su mu od 22°C na Krku do 27°C u Dubrovniku i Lastovu. Snažna anticiklona nad našim područjem i širom okolicom podržavat će pravo ljetno vrijeme koje će se nastaviti i prvih dana rujna.

JADRAN:

Četvrtak donosi pretežno vedro vrijeme. Popodne će u zaobalju biti prolazno umjerenog razvoja oblaka s kojim samo ponegdje u Zagori može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će prevladati tiho ili uz slab burin, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20, uz obalu i na otocima od 20 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Pretežno vedro bit će u većini predjela tijekom petka. Noću će većinom biti tiho, danju uz slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20, uz obalu i na otocima od 20 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.

Subota donosi pretežno vedro vrijeme, tek ponegdje u zaobalju uz umjeren razvoj oblaka u popodnevnim satima. Noću će biti tiho ili uz burin, danju uz slab do umjeren maestral koji ponegdje na moru Dalmacije u popodnevnim satima može prolazno biti pojačan. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, a danju posvuda vruće, ponegdje i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36°C.

Prekretnica 3. rujna?

Pretežno vedro ljetno vrijeme očekuje nas u nedjelju. Noću tiho ili će puhati tek slab burin, danju slab do umjeren maestral. Vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36°C. Prema posljednjim prognostičkim materijalima, vruće ili vrlo vruće bit će u prvoj polovini nadolazećeg tjedna. Sve više prognostičkih materijala ukazuje na početak promjene vremena oko 3. rujna, nakon čega bi, uz povremene pljuskove, vjerojatno stigao kraj ljetnim vrućinama.

UNUTRAŠNJOST:

U četvrtak ujutro i prijepodne u mnogim mjestima magla i niska naoblaka, a tijekom dana sve više sunca. Najviše sunčanog vremena u istočnoj Slavoniji i na krajnjem sjeveru gdje će već od jutra biti sunčano. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva.

Pravo ljeto bi nam se moglo vratiti u drugoj polovici tjedna. Iz dana u dan bit će sve toplije pa ćemo do kraja tjedna opet dogurati preko 30 Celzijevih stupnjeva u hladu, za vikend možda i malo iznad 33°C. Prevladavat će sunčano uz većinom slab vjetar. Moramo napomenuti da je u jutarnjim satima mjestimice moguća magla ili niska naoblaka pa neka sudionici u prometu malo pripaze zbog moguće smanjene vidljivosti.

Za one koji tek sad planiraju godišnji ovo je sigurno dobra vijest. Ili za sve vanjske radove i aktivnosti na otvorenom, poput varaždinskog Špancirfesta. Naravno, treba pratiti i daljnji razvoj situacije, ali zasad je prilično sigurno da ćemo kolovoz završiti suho i toplo, a rujan započeti u sličnom tonu.

Promjena vremena moguća je u srijedu ili četvrtak kad bi moglo započeti razdoblje svježijeg i promjenjivog vremena.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov