Tuesday, Jul. 7, 2020

Super tajfun Mangkhut i uragan Florence

Autor:

|

16.09.2018

|

Kategorije:

Super tajfun Mangkhut i uragan Florence

Dva snažna tropska sustava obilježila su središnji vikend rujna. Teško su stradali Filipini i jug Kine zbog udara snažnog tajfuna Mangkhut, te dio istoka SAD-a koje je pogodio uragan Florence.

Supertajfun Mangkhut je u prvim satima subote snagom pete kategorije s vjetrovima prosječne brzine 270 km/h pogodio sjever Filipina.  Prema posljednjim podacima život su  u ova dva dana izgubile najmanje 64 osobe.  Teško je stradala pokrajina  Cagayan u čijem su glavnom gradu,  Tuguegarao oštećene gotovo sve kuće. U tom gradu je palo 269 litara kiše, dok su u gradu Baguio pale čak 762 litre kiše na kvadratni metar. Mnoga su područja zbog poplava, odrona i srušenih stabala nedostupna za spasioce.

Prelazak preko Filipina je oslabio tajfun, pa je do obala južne Kine, u blizini Hong Konga u nedjelju stigao kao tajfun druge kategorije s vjetrovima stalne brzine 170 km/h.

U pokrajini Guangding je ispred tajfuna evakuirano više od 2.4 milijuna ljudi, a gotovo 50 tisuća ribarskih brodova je vraćeno s mora u luke. Prvi puta u povijesti su sve kockarnice u Macau bile zatvorene zbog tajfuna.

Tajfun je snažno udario i na višemilijunski Hong Kong. Udari vjetra u gradu su dosezali 198 km/h, a na aerodromu 154 km/h. Tajfun se opisuje kao jedan od najjačih koji je ikad pogodio Hong Kong.

Prve vijesti govore da su u Kini poginule 2 osobe. Tajfun se kreće prema unutrašnjosti Kine, prema granici s Vijetnamom gdje se slijedećih dana očekuju poplave.

Satelitska snimka tajfuna Mangkhut, 16.9.2018.  (11:00 UTC)

slika

 

Florence, bivši uragan, a od danas tropska depresija je ovog vikenda praktički stacionirao nad Sjevernom Karolinom. Uragan Florence je u petak ujutro po lokalnom vremenu ušao na obale Sjeverne Karoline, a potom se vrlo sporo kretao, brzinom od samo nekoliko kilometara na sat.

Nacionalni centar za uragana je danas objavio posljednji izvještaj za tropsku depresiju Florence koja se pomiče prema unutrašnjosti, a u prvoj polovici sljedećeg tjedna će se dalje kretati prema sjeveroistoku SAD-a. Problemi s poplavama će se slijedećih dana još više pogoršati.

Prema izvještajima do nedjelje ujutro život je, zbog direktnih posljedica oluje izgubilo 16 osoba.

Do nedjelje ujutro, na dvije lokacije u Sjevernoj Karolini je već izmjerena rekordna količina kiše za neki tropski sustav. Na postaji Swansboro je već pala 861 litra kiše na kvadratni metar, a u okrugu Onslow je izmjereno 657 litara kiše. Dosad je rekordnu količinu kiše u Sjevernoj Karolini bio donio uragan Floyd 1999. godine (611 mm).

U gradu Wilmingtonu je Florence do nedjelje ujutro donijela 574 litara kiše na kvadratni metara. Taj je grad zbog poplava potpuno odsječen od svijeta.  S tom kišom je ukupno od početka godine već palo 2204 litara kiše. Time je 2018. godina već postala najkišovitija u tom obalnom gradu. Do sad je najviše kiše palo još daleke 1877. godine (2125 litara).

Prognoze su da će Florence u dijelovima Sjeverne i Južne Karoline te Virginije donijeti još i do 250 litara kiše na kvadratni metar. Prognoze koje su govorile da će mjestimice količina kiše od Florence dosegnuti  i 1000 litara na kvadratni metar, će se time najvjerojatnije ostvariti.

Slijedećih se dana očekuju i prelijevanja mnogih rijeka, zbog rekordnih vodostaja koji će biti dosegnuti.

Ovog vikenda je bez struje bilo u jednom trenutku i više od milijun ljudi. Nedjeljno je jutro bez struje dočekalo oko 750 tisuća stanovnika. Oko 25 tisuća ljudi koji su napustili svoje domove se još nalazi u skloništima.

Prve procjene ukupne štete koju je Florence počinila se kreću od 10 do čak milijardi dolara.

Procjena ukupne količine kiše od uragana Florence do nedjelje 16.9.2018. ujutro: 30 ‘ = 762 mm

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned