Thursday, Jul. 2, 2020

Super tajfun Wutip: Najjači tajfun u veljači na zapadnom Pacifiku

Autor:

|

23.02.2019

|

Kategorije:

Super tajfun Wutip: Najjači  tajfun u veljači na zapadnom Pacifiku

Super tajfun Wutip je tijekom subote 23. veljače nad zapadnim Pacifikom naglo ojačao i postao tajfun četvrte kategorije jakosti s stalnim vjetrovima brzine 249 km/h, što je na samoj granici između četvrte i pete (najviše) kategorije jakosti. Tlak u središtu tajfuna se snizio do 925 mb.  Time je Wutip postao najjači tajfun ikad zabilježen nad zapadnim Pacifikom, ujedno i najjači tropski sustav ikad zabilježen u veljači sjeverno od ekvatora. U ovo doba godine, sezona tropskih ciklona je na vrhuncu nad tropskim morima južnije od ekvatora (Južni dio Indijskog oceana kao i južni dio Pacifika).

Od sredine dvadesetog stoljeća (od kada postoje pouzdani podaci) na zapadnom Pacifiku je u siječnju i veljači formirano samo sedam tajfuna četvrte ili pete kategorije jakosti. Wutip je po jačini (za siječanj i veljaču) na drugom mjestu, zajedno s super tajfunom Rose iz siječnja 1957. Najjači tajfun formiran u prva dva mjeseca godine nad zapadnim Pacifikom ostaje super tajfun Ophelia iz siječnja 1958. godine (vjetrovi stalne brzine od 257 km/h).  Do danas je najjači tajfun zabilježen u veljači bio Higos iz veljače 2015. godine (241 km/h).

Wutip je u 24 sata ojačao od tajfuna treće kategorije s vjetrovima od 193 km/h do supertajfuna četvrte kategorije (249 km/h). Posljednje satelitske snimke pokazuju da je Wutip najvjerojatnije dosegnuo svoj vrhunac i najvjerojatnije neće  dosegnuti petu kategoriju jakosti.

Najbliže tajfunu se danas nalazio otok Guam. Centar tajfuna je udaljen oko 290 km od Guama, i taj otok je osjetio samo rubni utjecaj tajfuna. Izmjereni su vjetrovi od 63 km/h, uz najajče udare do 90 km/h.  Na otoku je palo od 125 do 300 litara kiše.

Satelitska snimka super tajfuna Wutip, 23.2.2019. – najjači tropski sustav ikad zabilježen u veljači na Severnoj polutki

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned