Thursday, Jul. 16, 2020

Supertajfun Hagupit prijeti Filipinima

Autor:

|

03.12.2014

|

Kategorije:

Supertajfun Hagupit prijeti Filipinima

Nakon što je veći dio  studenog na zapadnom Pacifiku vladalo zatišje, početak prosinca donosi novi snažni tajfun.  Tropska oluja nazvana Hagupit, formirana prvog dana prosinca brzo je jačala pa je u utorak  postala tajfun prve kategorije.  Tijekom srijede Hagupit je i dalje jačao i po zadnjem izvješću JTWC-a (Pacifičkog centra za tajfune)  riječ je o supertajfunu četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 241 km/h. Hagupit se zasad nalazi nad otvorenim morem, ali će se slijedećih dana približavati Filipinima.

JTWC očekuje daljnje jačanje  supertajfuna, pa bi tijekom četvrtka Hagupit ojačao na petu kategoriju jakosti. Ako se ostvare prognoze, tijekom vikenda bi se Hagupit nalazio vrlo blizu istočnih obala Filipina, a tada bi bilo riječ o supertajfunu s stalnim najjačim vjetrovima od čak 296 km/h.  Da li će doći do direktnog udara na kopno ili ne, zasad je još nesigurno.  Većina prognostičkih modela očekuje udar na središnje Filipine, dok JTWC očekuje prolazak blizu Filipina,  ali bez direktnog udara. Zadnja prognoza putanje filipinske meteorološke agencije (PAGASA) predviđa direktan udar u prvim satima nedjelje 7. prosinca.  Filipinski meteorolozi koriste poseban popis imena za tajfune koji utječe na vrijeme na njihovom području. Tako da uz međunarodno ime Hagupit koriste u svojim izvješćima i ime Ruby.

Ukoliko do direktnog udara i ne dođe, opasan tajfun će biti dovoljno blizu Filipina da prouzroči veliku štetu. Područje kojemu prijeti Hagupit je prije 13 mjeseci (početkom studenog 2013.) pogodio katastrofalan supertajfun Haiyan. Bio je to najsmrtonosniji tajfun koji je u znanoj povijesti pogodio Filipine. Uzeo je najmanje 6340 života (1061 osoba se vodi kao nestala). Haiyan je bio i najjači tropski sistem prilikom ulaska na kopno (prosječni vjetrovi od 315 km/h).

Satelitska snimka supertajfuna Hagupit (20.35 UTC, 3.12.2014.)

slika

slika

Položaj i prognoza putanje i intenziteta supertajfuna Hagupit (JTWC)

slika

Prognoza putanje tajfuna Ruby (Hagupit)

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned