Saturday, Jul. 11, 2020

Supertajfun Lan jača i približava se Japanu

Autor:

|

20.10.2017

|

Kategorije:

Supertajfun Lan jača i približava se Japanu

Nad tropskim Atlantikom, nakon vrlo aktivnog dvomjesečnog razdoblja, sredinom listopada nastupilo je zatišje.   I dok je tropski Atlantik u razdoblju od početka kolovoza do sredine listopada proizveo deset uragana u nizu (od kojih je njih čak 6 postalo „velikim“ uraganima, kategorije 3, 4 ili 5), nad  sjeverozapadnim dijelom Pacifika tropska je aktivnost bila manjeg intenziteta.

Od početka kolovoza do sredine listopada imenovano je 10 tropskih oluja. Njih 6 je postalo tajfunima, a samo dva su bila „veliki“ tajfuni (kategorije 3 i 4). Iako sezona tropskih oluja i tajfuna na zapadnom Pacifiku traje čitave godine, početak jeseni, odnosno rujan i listopad su prosječno najaktivniji mjeseci. A u razdoblju od polovice rujna do polovice listopada nad zapadnim Pacifikom nije zabilježen niti jedan veliki tajfun, kategorije 3 ili više. Zadnji se puta to dogodilo 1984. godine.

Ovog tjedna je taj neuobičajeno dug niz dana bez snažnog tajfuna, u tzv. „srcu sezone“ prekinut. Tropska oluja nazvana Lan, formirana početkom tjedna nad Filipinskim morem je ojačala i danas je najprije postala tajfun treće kategorije s najjačim vjetrovima stalne brzine  185 km/h,

Lan je u subotu ujutro po lokalnom vremenu postao super tajfun (kategorije4)  s najjačim vjetrovima stalne brzine 241 km/h. Tijekom subote Lan bi, prema aktualnoj prognozi trebao postati i supertajfun pete kategorije jakosti s vjetrovima od 260 km/h. Podsjetimo da je tajfun samo naziv za uragan nad zapadnim Pacifikom.

Na satelitskim snimkama se vidi da je Lan površinom vrlo veliki tajfun. „Oko“ tajfuna ima promjer od 95 kilometara.  Povoljna je vijest da Lan, na svom vrhuncu neće direktno ugroziti kopno niti veće otoke. Ipak, njegov će utjecaj osjetiti najjužniji japanski otoci (uključujući i Okinawu). Najjači dijelovi supertajfuna ipak će proći istočnije od tih otoka.

Lan se nalazi oko 600 kilometara jugoistočno od Okinawe i kreće se prema sjeveru. Krajem nedjelje i tijekom ponedjeljka Lan će se približiti glavnim japanskim otocima. Prema današnjim prognozama trebao bi proći i vrlo blizu Tokija tijekom ponedjeljka, a tada će najvjerojatnije biti vrlo snažna izvan tropska ciklona, ali i dalje s uraganskim vjetrovima.

Satelitska snimka, položaj i prognoza putanje i intenziteta supertajfuna Lan, 20.10.2017.

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned