Saturday, Aug. 8, 2020

Supertajfun Nepartak udara na Tajvan

Autor:

|

07.07.2016

|

Kategorije:

Supertajfun Nepartak udara na Tajvan

Supertajfun Nepartak  se približio jugoistočnim obalama Tajvana i u petak rano ujutro (po lokalnom vremenu) će njegov centar ući na kopno. Već dva dana Nepartak je supertajfun pete kategorije jakosti.   Puna 24 sata je prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra tajfuna bila procijenjena na 282 km/h, što je daleko iznad granice za najjaču petu kategoriju tajfuna (251 km/h).  Tijekom četvrtka je plutača koja se nalazi 170 kilometara jugoistočno od Taitunga (grada na jugoistočnoj obali Tajvana) izmjerila tlak od 897 mb, dok je „oko“ tajfuna prelazilo preko nje.  Iako se prije  nekoliko dana činilo da će tajfun pogoditi krajnji sjeveroistočni dio Tajvana, njegova putanja ide dosta južnije. Tako da će glavni grad, Taipei, izbjeći direktan udar tajfuna.

Neposredno pred ulazak na kopno Tajvana,  tajfun  je malo oslabio pa je, prema izvještaju Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna (od 21:00 UTC) riječ o supertajfunu četvrte kategorije s  stalnim vjetrovima od 241 km/h. Tako da je i dalje riječ o vrlo moćnoj i opasnoj oluji.  Uz ovako snažne vjetrove tajfun već donosi obilnu kišu uz istočnu obalu Tajvana.  U trenutku dok ovo pišemo već je palo do 250 litara kiše.  Lokalno se prognozira i do 750 litara kiše.

Prelazak preko Tajvana će oslabiti tajfun pa bi on tijekom subote trebao ući na kopno istočne Kine kao tajfun prve kategorije jakosti. To znači samo manju prosječnu brzinu vjetra, ali i dalje glavnu opasnost predstavlja obilna kiša.  Tajfun će pogoditi dijelove istočne Kine koji su vež zahvaćeni katastrofalnim  poplavama prije nekoliko dana.

Radarska  snimka supertajfuna Nepartak  ispred obale Tajvana (petak  8. srpnja 2016. 4.50 sati lokalno vrijeme)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned