Saturday, Jul. 4, 2020

Supertajfun Nuri jača na zapadnom Pacifiku

Autor:

|

02.11.2014

|

Kategorije:

Supertajfun Nuri  jača na zapadnom Pacifiku

Zapadni Pacifik je „dom“ najjačih svjetskih oluja.  Posljednjeg dana listopada je, nakon dvotjednog zatišja, nad Filipinskim morem  formirana tropska oluja nazvana Nuri. Tijekom vikenda Nuri je brzo jačao i postao tajfun. U 24  sata (zaključno sa 18:00 GMT u nedjelju 2. studenog) Nuri je od  tajfuna prve kategorije (prosječna brzina najjačih vjetrova 137 km/h) postao supertajfun pete kategorije s prosječnom brzinom vjetrova od 290 km/h. To je daleko iznad donje granice za petu, najveću kategoriju jakosti  tropskih sistema koja iznosi 251 km/h.

Time se Nuri izjednačio sa supertajfunom Vongfong koji je  8. listopada 2014. također dosegnuo prosječnu brzinu vjetrova od 290 km/h. Prognoze američkog Pacifičkog centra za tajfune (JTWC) predviđaju daljnje jačanje supertajfuna. Ako se ostvare, onda bi tijekom ponedjeljka prosječna brzina najjačih vjetrova oko centra tajfuna iznosila 314 km/h, a maksimalni udari vjetra bi trebali dosezati čak 380 km/h.    Ukoliko se to dogodi (ili Nuri bude i jači) osigurat će si mjesto među najjačim tajfunima koji se u znanoj povijesti zabilježeni na Pacifiku.

Koliko  je takva oluja moćna i opasana govori i primjer supertajfuna Haiyan.  Prije, gotovo točno godinu dana Haiyan je dosegnuo petu kategoriju jakosti s vjetrovima od 314 km/h. To se dogodilo  8. studenog 2013. neposredno pred obalama središnjeg dijela Filipina.  Još nikad u znanoj povijesti neki tropski sistem (uragan, tajfun ili ciklon) nije imao takvu brzinu vjetra prilikom ulaska na kopno (landfall).

Posljedice su poznate. Bio je to najsmrtonosniji tajfun koji je pogodio Filipine. Poginulo je 6340 ljudi uz još 1061 osobu koje se smatraju nestalima.  Središnji dio Filipina, posebno njegove istočne obale je devastiran. Počinjena je šteta od 2.86 milijarde dolara.

Nasreću, supertajfun Nuri se nalazi nad otvorenim oceanom i nije prijetnja kopnu.  Nalazi se na sigurnoj udaljenosti od Filipina, a slijedećih će se dana kretati prema sjeveroistoku Pacifika, uz postepeno slabljenje. Oko četvrtka bi trebao proći južnije od Japana, dalje prema sjeveroistoku Pacifika. Ipak, iako se ne očekuje direktan ulazak centra tajfuna na obale Japana, istočni dijelovi otoka Honshu će vjerojatno biti zahvaćeni rubnim dijelom tajfuna, što znači da je izgledna obilnija kiša. Najjači vjetrovi koje nosi tajfun neće pogoditi obalu.

Prognoza putanje i intenziteta supertajfuna Nuri (nedjelja, 2.11.2014. 18:00 GMT)

slika

Satelitska snimka supertajfuna Nuri

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned